Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Φασολάδα παραδοσιακή.

Υλικά:

·       500 γρ. φασόλια χοντρά (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)
·       2-3 καρότα κομμένα ροδέλες
·       1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
·       4 κλωνάρια σέλινο (προαιρετικά)
·       200 γρ. ντομάτα τριμμένη
·       μια μικρή συσκευασία ντοματοχυμού
·      1 φλ.τσαγιού καλαμποκέλαιο
·      χυμό από μισό λεμόνι
·      1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά αλλά πραγματικά είναι τέλειο)
 αλάτι, πιπέρι

Πως γίνεται:
Βάζουμε τα φασόλια από το βράδι σε νερό να μουλιάσουν να μαλακώσουν.
Το πρωί ξεκινάμε το βράσιμο τους. Αφήνουμε τα φασόλια να πάρουν μια βράση και πετάμε το πρώτο νερό. Μετά ξαναβάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και ρίχνουμε βραστό νερό για να βράσουν πιο γρήγορα. Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας προς το τέλος την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ και το χυμό λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού τα χυλώνει και τα κάνει πηχτούτσικα.
Αν έχετε χύτρα (πάρτε μια δεν υπάρχει λόγος να παιδεύεστε με την κατσαρόλα δέκα ώρες να γίνει το φαγητό) με τον ίδιο τρόπο αφήνετε να πάρουν μια βράση (μόλις σφυρίξει η χύτρα για 3-4 λεπτά και την βγάζετε από τη φωτιά) και μετά βάζετε ολα τα υλικά εκτός από το λεμόνι και το μπούκοβο μέσα και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου μισή ώρα με σαράντα λεπτά σε χαμηλή φωτιά φυσικά, ανάλογα πόσο μαλακά θέλετε τα φασόλια. Μόλις τελειώσει ο χρόνος κατεβάζετε τη χύτρα από τη φωτιά την αφήνετε να ανοίξει μόνη της και μετά βάζετε το χυμό λεμόνι για να πήξει λίγο ακόμη και φυσικά το μπούκοβο. 
Καλή όρεξη σε όλους.  
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου