Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Ελαφριά ψωμάκια

Υλικά:
4 φλυτζάνια αλεύρι (όλες τις χρήσεις)
4 κουτ σούπας βούτυρο
2 αυγά
1 φλυτζάνι γάλα
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά

Πως γίνεται:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με χλιαρό γάλα και τη ζάχαρη. Αφήνουμε δέκα λεπτά να διαλυθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε τα στη μαγιά, ανακατεύοντας καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι, ανακατεύουμε λίγο, κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και προσθέτουμε τα υγρά.  Ανακατεύουμε μαλακά μέχρι να γίνει μια απαλή ζύμη χωρίς να κολλάει. Κάνουμε τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα βάζουμε λίγο λαδάκι από πάνω, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε για μια ωρίτσα να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί.
Μετά από μια ώρα αφού έχει φουσκώσει τη ζυμώνουμε λίγο και την αφήνουμε άλλα δέκα λεπτά.
Χωρίζουμε σε κομμάτια και φτιάχνουμε μικρότερες μπαλίτσες, τις βάζουμε σε ένα ταψί, το σκεπάζουμε  και το αφήνουμε για μερικά λεπτά. (μην ξεχνάτε ότι θα φουσκώσουν και στο ψήσιμο).
Χτυπάμε ένα αυγό και προσθέτουμε και λίγο νερό. Το απλώνουμε με το πινέλο πάνω στις μπαλίτσες και τα βάζουμε στους 220 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Λιώνουμε το βούτυρο,και όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο το απλώνουμε από πάνω όσο είναι ακόμη ζεστά για να λιώσει το βούτυρο. Καταπληκτικά και πολύ νόστιμα. Καλή επιτυχία και καλύτερη όρεξη!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου