Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Πίτα με λαχανικά διάφορα.

Για να εξηγούμαστε, αυτή η πίτα είναι πολύ πιο νόστιμη αν βάλουμε και τυριά μέσα, όσοι λοιπόν δεν κάνουν νηστεία από τυριά κλπ μπορούν να την κάνουν βάζοντας μέσα ΚΑΙ τα τυριά, όσοι πάλι όχι, κάντε την μόνο με λαχανικά και από εβδομάδα κάντε την και κανονικά με τα τυράκια της για μέγιστη απόλαυση.

Υλικά: 
1 ή 2 φύλλα σφολιάτας ανάλογα τον τρόπο (γίνεται και με φύλλα κρούστας θα δείτε παρακάτω)
350 γρ. κρέμα γάλακτος
125 γρ. τυρί τριμμένο (κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα)
πιπεριές πολύχρωμες και πράσινες, σε φέτες
μανιτάρια σε φέτες (1 μικρή κονσέρβα)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό σε φέτες
2 πράσα σε φέτες
κρεμμυδάκια φρέσκα 2-3
φέτα τριμμένη
2 ντομάτες σε φέτες (αντί για την κρέμα γάλακτος θα βάλετε ένα κουτί ντοματοχυμό)
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι - πιπέρι μαύρο
125 γρ. βούτυρο λιωμένο (μαργαρίνη ή λάδι για τη νηστεία)

Πως γίνεται:
Τρόπος πρώτος για την κανονική με την κρέμα γάλακτος και τα τυριά:
Βάζουμε όλα τα λαχανικά εκτός από την ντομάτα σε τηγάνι μαζί με το βούτυρο και τα μαραίνουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά.
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε κρέμα γάλακτος,  το αλάτι, το πιπέρι, και το μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε το ταψί, και βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.
Στρώνουμε από πάνω τα χόρτα, τα σκεπάζουμε με το μίγμα της κρέμας γάλακτος και απο πάνω βάζουμε τα τυριά με τη φέτα και την ντομάτα κομμένη σε ροδέλες.
Ψήνω σε μέτριο προς ζεστό φούρνο στους 180-200 μέχρι να ψηθεί.
Τρόπος δέυτερος για τη σκέτη χωρίς τα τυριά: 
Αν την κάνετε σκέτη θα χρησιμοποιείστε 2 φύλα σφολιάτας πάνω κάτω ή θα βάλετε τα κλασικά φύλλα κρούστας σαν κανονική πίτα.
Με τον ίδιο τρόπο βάζουμε τα λαχανικά σε τηγάνι και τις ντομάτες και τον ντοματοχυμό και τα μαγειρέυουμε να μαραθούν ελαφρά. Ύστερα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κάνουμε τη γέμιση της πίτας μας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά απλώνουμε στο ταψί το φύλλο σφολιάτας λαδωμένο, βάζουμε από πάνω τη γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο σφολιάτας.
Λαδώνουμε επίσης και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτάκια περίπου, θα το δείτε μόλις είναι έτοιμο.

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου