Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Ελιόπιτες

Πολύ καλημέρα σε όλους και όλες, ας αρχίσουμε τις νηστίσιμες συνταγές μας, που τρώμε κάθε τέτοια (και όχι μόνο) εποχή και μας αρέσουν πάρα πολύ!

Υλικά για τη ζύμη:
5 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζ. ελαιόλαδο
1 φλυτζ. πορτοκάλι χυμο
Το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κουτ.γλ μπεικιν πάουντερ
1 κουτ.γλ αλάτι
1 κουτ.γλ. ζάχαρη
Υλικά για τη γέμιση:
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 φλυτζ. ελιές θρούμπες (χωρίς το κουκούτσι φυσικά) ψιλοκομμένες
½ φλυτζ. άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 φλυτζ. αμύγδαλα καβουρντισμένα χοντροκομμένα (αν θέλετε, εγώ το κάνω και χωρίς και είναι εξίσου νόστιμα)
Σουσάμι

Πως γίνεται:
Η ζύμη μας γίνεται ως εξής: σε ένα λεκανάκι ενώνουμε το αλεύρι με το μπεικιν , τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα του και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ζύμη ελαστική και εύπλαστη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να ξεκουραστεί.
Για να κάνουμε τη γέμιση μας μετά, ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια , τις ελιές ,τον άνηθο,τα αμύγδαλα.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα και κόβουμε μακρόστενες λωρίδες 13 Χ30 (καλά τώρα άμα δεν είναι και τόσος μην αγχωθείτε, ρολάκια να γίνουν θέλουμε εμείς ας είναι και λίγο μεγαλύτερα/μικρότερα) εκατοστών, μετά κατά μήκος της κάθε λωρίδας απλώνουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε τα ρολά σε λαδωμένο ταψί τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά, θα τα δούμε κιόλας να παίρνουν ωραίο χρώμα!
Καλή επιτυχία και καλύτερη όρεξη!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου