Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Δυο συνταγές με σπαράγγια για την Αντιγόνη

Η Αντιγόνη δουλεύει όλη μέρα σε μια βιβλιοθήκη του δήμου εδώ στη γειτονία μου. Μας ανέχεται σχεδόν καθημερινά και εμάς (τους γονείς) και τα υπέροχα τερατάκια μας που της κάνουν το κεφάλι σάλτσα από τις φωνές. Ε λοιπόν χτες με ρώτησε αν ξέρω καμμιά συνταγή με σπαράγγια, είναι δυνατόν λοιπόν να το ξεχάσω???? Είναι πολύ καλό και υπομονετικό κορίτσι αλήθεια σας λέω, τώρα γιατί της αρέσουν τα σπαράγγια, ε τι να κάνουμε όλοι έχουμε τις ιδιοτροπίες μας (αστειέυομαι φυσικά). Βρήκα λοιπό δυο συνταγές ελπίζω να είναι εύκολες, γρήγορες και νόστιμες. Καλή σου όρεξη Αντιγόνη μου. (Την Πέμπτη τα τρουφάκια δε τα ξεχνάω ναι ναι ναι)

Σπαράγγια με τυρί σάλτσα
Υλικά:
σπαράγγια μπόλικα
4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πως γίνεται:
Ζεματίζουμε τα σπαράγγια σε βραστό αλατισμένο νερό για 30 δευτερόλεπτα. Σ’ ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα σπαράγγια που βγάζουμε με μεγάλη προσοχή με μια τρυπητή κουτάλα. Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το τυρί κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Σε κάθε πιάτο σερβίρουμε τα βουτυράτα σπαράγγια μας και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού. Αν την έχουμε προετοιμάσει από πριν πρέπει να την ξαναζεστάνουμε πριν το σερβίρισμα.

Ριζότο με σπαράγγια (αυτό είναι πιο δύσκλο)
Υλικά:
250g ρύζι για ριζότο
150g σπαράγγια
40g φρέσκο βούτυρο
1/2  κρεμμύδι
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
μισή κούπα τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 λίτρο ζωμός λαχανικών (μπορεί και λίγο λιγότερο)

Πως γίνεται:
Κόψτε το κάτω (λευκό) μέρος των σπαραγγιών σε ροδέλες.
Βάλτε σε ένα τηγάνι το μισό βούτυρο, προσθέστε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες και αφήστε τες να μαλακώσουν σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά.
Προσθέστε και τις ροδέλες από τα σπαράγγια και αφήστε τες να ροδίσουν για 3 λεπτά.
Προσθέστε το ρύζι και αφήστε το να τοσταρισθεί για 3-4 λεπτά.
Προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμισθεί.
Προσθέστε λίγο-λίγο τον ζωμό των χορταρικών και μαγειρέψτε για τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού σας.
Στη μέση του χρόνου προσθέστε και τις (πράσινες) κορφές των σπαραγγιών.
Όταν πλέον το ριζότο είναι έτοιμο, προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο και το τριμμένο τυρί παρμεζάνα, ανακατεύοντας σε σβηστό μάτι για 2-3 λεπτά.
Σερβίρεται ζεστό.






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου