Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Ψωμί μαργαρίτα

Στην πράξη είναι καλύτερο να αγοράσετε από το φούρνο, αλλά για όσους θέλουν να δοκιμάσουν, εξίσου νόστιμο απλώς είναι λίγο μπελαλίδικο στην κατασκευή του.

Υλικά:
1 1/5 κ.σ. μαγιά σκόνη
1/3 κ.γ. αλάτι
½ κ.σ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
5 κ.σ.ελαιόλαδο

Πως γίνεται:
Λιώνουμε από το προηγούμενο βράδυ τη ½ κουταλιά μαγιά με το ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, ώστε να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό που θα χρησιμεύσει για προζύμι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε όλη τη νύχτα να γίνει.
Σε μπολ ρίχνουμε το προζύμι μας, την υπόλοιπη μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη και προσθέτουμε το υπόλοιπο 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας τόσο αλεύρι ώστε να μην κολλάει στα χέρια.
Όταν θα έχει η ζύμη μας γίνει ομοιόμορφη τότε προσθέτουμε λίγο – λίγο το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει όλο.
Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό μπολ που το έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και το αφήνουμε να διπλασιαστεί.
Όταν ετοιμαστεί το χωρίζουμε σε 7 ίσες μπαλίτσες.
Τοποθετούμε στο κέντρο ενός λαδωμένου ταψιού την μια μπαλίτσα και γύρω της τοποθετούμε τις υπόλοιπες. Πιέζουμε ελαφρά.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C έως ότου ροδίσει. Περίπου 40λεπτά θέλει αλλά καλό είναι να το κοιτάτε.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου