Υλικά:
1 λίτρο γάλα
6 αβγά
250 γρ. φέτα τριμμένη
250 γρ. ανθότυρο τριμμένο
2 πατάτες μέτριες
πιπέρι
Για τη ζύμη: (αν δε προλαβαίνετε, βαριέστε κλπ, μπορείτε να πάρετε και έτοιμα φύλλα για πίτα, τα χοντρά)
500 γρ. αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι
νερό όσο σηκώσει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)
Πως γίνεται: Τρίβουμε τις πατάτες χωρίς να τις βράσουμε σε χοντρό τρίφτη. Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε. Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και αρχίζουμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική σαν πλαστελίνη. Αυτό το καταφέρνουμε ρίχνοντας νερό αν είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή. Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη, τη χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια. Παίρνουμε έναν ψιλό πλάστη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε το μπαλάκι και αρχίζουμε σιγά σιγά να ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πότε πότε για να μην κολλήσει η ζύμη στον πλάστη. Το φύλλο μας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού. Με ένα πινέλο αλείφουμε με λαδάκι το ταψί μας και παίρνουμε το φύλλο τυλιγμένο στον πλάστη και αρχίζουμε να το ξετυλίγουμε επάνω στο ταψί αρχίζοντας από την άκρη. Λαδώνουμε ελάχιστα το φύλλο και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία. Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο στο ταψί ρίχνουμε το μισό μίγμα μας και το στρώνουμε για να είναι ομοιόμορφο σε όλο το ταψί. Ανοίγουμε ακόμη ένα φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί. Απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα και ανοίγουμε φύλλα και τις επόμενες μπαλίτσες και με τις ίδιες διαδικασίες τα τοποθετούμε στο ταψί.. Και από τα 5 φύλλα που έχουμε τοποθετήσει, πιάνουμε το μέρος που περισσεύει (όλα μαζί) και τα διπλώνουμε προσεκτικά. Με ένα πινέλο αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αντίσταση για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.
1 λίτρο γάλα
6 αβγά
250 γρ. φέτα τριμμένη
250 γρ. ανθότυρο τριμμένο
2 πατάτες μέτριες
πιπέρι
Για τη ζύμη: (αν δε προλαβαίνετε, βαριέστε κλπ, μπορείτε να πάρετε και έτοιμα φύλλα για πίτα, τα χοντρά)
500 γρ. αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι
νερό όσο σηκώσει η ζύμη (περίπου 1 ποτήρι)
Πως γίνεται: Τρίβουμε τις πατάτες χωρίς να τις βράσουμε σε χοντρό τρίφτη. Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε. Σε άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, λίγο αλάτι και λίγο νερό και αρχίζουμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική σαν πλαστελίνη. Αυτό το καταφέρνουμε ρίχνοντας νερό αν είναι σφικτή ή αλεύρι αν είναι πολύ μαλακή. Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη, τη χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια. Παίρνουμε έναν ψιλό πλάστη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, βάζουμε το μπαλάκι και αρχίζουμε σιγά σιγά να ανοίγουμε το φύλλο, αλευρώνοντας πότε πότε για να μην κολλήσει η ζύμη στον πλάστη. Το φύλλο μας πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού. Με ένα πινέλο αλείφουμε με λαδάκι το ταψί μας και παίρνουμε το φύλλο τυλιγμένο στον πλάστη και αρχίζουμε να το ξετυλίγουμε επάνω στο ταψί αρχίζοντας από την άκρη. Λαδώνουμε ελάχιστα το φύλλο και συνεχίζουμε ανοίγοντας τη δεύτερη μπαλίτσα σε φύλλο με την ίδια διαδικασία. Μόλις βάλουμε και το δεύτερο φύλλο στο ταψί ρίχνουμε το μισό μίγμα μας και το στρώνουμε για να είναι ομοιόμορφο σε όλο το ταψί. Ανοίγουμε ακόμη ένα φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί. Απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα και ανοίγουμε φύλλα και τις επόμενες μπαλίτσες και με τις ίδιες διαδικασίες τα τοποθετούμε στο ταψί.. Και από τα 5 φύλλα που έχουμε τοποθετήσει, πιάνουμε το μέρος που περισσεύει (όλα μαζί) και τα διπλώνουμε προσεκτικά. Με ένα πινέλο αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο, ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο με αντίσταση για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου