Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Ψωμάκι λαχταριστό (και για τοστ ιδανικό)

Υλικά:
4,5 φλυτζάνια αλεύρι
1,5 φλυτζάνι γάλα φρέσκο χλιαρό
μισό φλυτζάνι νερό χλιαρό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
8 γρ ξερή μαγιά (ένα φακελάκι εμπορίου είναι αρκετό)
1 κουταλιά αλάτι
2 χούφτες κουκουνάρι
λίγο σουσάμι αν θέλετε


Πως γίνεται:
Μέσα στο νερό διαλύουμε την μαγιά , ανακατεύουμε το αλεύρι με το κουκουνάρι και το αλάτι και προσθέτουμε  το νερό με τη μαγία διαλυμένη, το ελαιόλαδο και το γάλα. Ζυμώνουμε καλά για  δέκα λεπτά (αλήθεια δέκα λεπτά πονάει το χέρι από το ζύμωμα). Αν το ζυμάρι κολλάει βάζουμε αλεύρι ή αν είναι σκληρό και τρίβεται προσθέτουμε γάλα. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1,5 ώρα, σκεπασμένη με μια πετσέτα. Ζυμώνουμε πάλι για λίγο ακόμη. Λαδώνουμε μια στενόμακρη φόρμα (του κέικ) και βάζουμε την ζύμη σαν φραντζολάκι μέσα, το χαράζουμε/μαχαιρώνουμε  και το πασπαλίζουμε με σουσάμι. Το αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά σκεπασμένο με την πετσέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Όταν είναι έτοιμο (θα το δείτε και θα το καταλάβετε), το βγάζουμε από την φόρμα. Περιμένουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε αν θέλουμε να το κάνουμε φέτες για τοστ. Κρατάει φρέσκο σε σακκουλάκια, είτε στο ψυγείο, είτε στην κατάψυξη μη το φοβάστε μένει πεντανόστιμο. Από υλικά μπορείτε να προσθέσετε ότι μυρωδικό σας αρέσει, θυμάρι, δυόσμο, άνηθο (με τον άνηθο είναι άλλο πράγμα....). Επίσης γίνεται και γλυκό (για μαρμελάδα και μερέντα) με λίγη ζάχαρη (μισό φλυτζάνι το πολύ μέσα στη ζύμη) και αντί για λάδι βούτυρο. Γενικά αυτοσχεδιάστε, το αποτέλεσμα είναι τέλειο!
Καλή επιτυχία και καλύτερη όρεξη!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου