Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Μπακλαβάς

Υλικά:
1 κιλό καρύδια αλεσμένα
1 κιλό φύλλο κρούστας
2 κούπες ζάχαρη
λίγο μοσχοκάρυδο
250γρ βούτυρο άσπρο
γαρίφαλλο σε σκόνη

Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
μισό λεμόνι πλυμένο καλά
5 κούπες νερό


Πως γίνεται:
Βάζουμε σε μπολ τα καρύδια με το μοσχοκάρυδο, ένα κουταλάκι γαρίφαλλο σκόνη και τη ζάχαρη και τ' ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε σε μεγάλο ταψί 3 φύλλα κρούστας, χωρίς να τα βουτυρώσουμε. Στο 3ο φύλλο πασπαλίζουμε μερικές κουταλιές από το μίγμα καρυδιού. Συνεχίζουμε με φύλλο-γέμιση έως ότου τελειώσουν. Πάνω-πάνω  κρατάμε 3 φύλλα κρούστας χωρίς γέμιση.
Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια. Βάζουμε το βούτυρο να κάψει καλά και το ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στο γλυκό ειδικά στα σημεία που το έχω κόψει (εγώ το κάνω με την κουτάλα της σούπας είναι πιο εύκολο).
Ψήνουμε το γλυκό στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες. Οταν ψηθεί τ'αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το περιχύνουμε με το σιρόπι, που έχουμε βράσει για 5 λεπτά. Ξεροψημένο, τρώγεται άμεσα! Οι θερμίδες του είναι άπειρες αλλά αξίζει τον κόπο. Καλή επιτυχία και σούπερ όρεξη!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου