Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

Αφράτο Τσουρέκι

Υλικά:
4 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κ.σ. σπορέλαιο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1/2 κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
1/2 κ.γ μαστίχα σε σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 φλιτζάνι καυτό γάλα
5 αυγά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1/2 φλιτζάνι βούτυρο ζεστό
ξύσμα από μισό πορτοκάλι


Πως γίνεται:
Βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ την μαγιά, με ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο αλεύρι (το παίρνουμε από το 1 κιλό που έχουμε για το ζύμωμα) μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να κατσει η μαγιά μας στους 50 βαθμους.
Όταν είναι έτοιμη η μαγιά ξεκινάμε να φτιάξουμε την ζύμη. Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το γλυκάνισο, το κάρδαμο, το αλάτι, το γάλα καυτό και ανακατεύουμε με τα χέρια.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα ζουλώντας τους κρόκους με το χέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στη μαγιά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μαλακά.
Τέλος ρίχνουμε σιγά – σιγά το βούτυρο ζεστό και ανακατεύουμε τη ζύμη ώσπου να πάρει όλο το βούτυρο.
Στην περίπτωση που έχουμε ρίξει όλο το πακέτο το αλεύρι και η ζύμη δεν πλάθεται, προσθέτουμε και άλλο, λίγο – λίγο, ζυμώνοντας μαλακά για να μην ξεφουσκώσει η ζύμη μέχρι να έχουμε μια ωραία ελαστική ζύμη.
Βάζουμε λίγο χαρτί ψησίματος στην επιφάνεια της λεκάνης (για να μην κολλήσει η ζύμη, όταν θα φουσκώσει, στο ύφασμα που την έχουμε τυλίξει ), τη σκεπάζουμε με ένα χοντρό ύφασμα ή διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε πάλι στο φούρνο, που δεν έχουμε κλείσει, στους 40 βαθμούς ώσπου να φουσκώσει η ζύμη. Την αφήνουμε στο φούρνο γύρω στις 3 ώρες.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και πλάθουμε τσουρέκια όπως τα θέλουμε.
Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο, πάλι στους 40 βαθμούς, για να ξαναφουσκώσουν. Δεν τα σκεπάζουμε για να τα αφήσουμε να φουσκώσουν όσο γίνεται περισσότερο.
Όταν είναι έτοιμα, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού που έχουμε διαλύσει με λίγο νερό.
Σε ελαφρά προθερμασμένο φούρνο βάζουμε τα τσουρέκια, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο (εδώ προσοχή να μην ακουμπά το αλουμινόχαρτο στα τσουρέκια γιατί θα κολλήσει επάνω τους και θα τα χαλάσει) στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, στους 200 βαθμούς, για 10 λεπτά στην πρώτη σκάλα από κάτω.
Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και κατεβάζουμε την φωτιά στους 180 και στον αέρα για περίπου 20 λεπτά. Δεν τα ψήνουμε πολύ γιατί στεγνώνουν και δεν είναι αφράτα.
Όταν κρυώσουν καλά, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν ή  τα τρώμε αμέσως.
Καλή επιτυχία και ακόμη καλύτερη όρεξη!