Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Μους βανίλια

Υλικά:
2 φλυτζάνια γάλα
4 κροκάδια αυγών
ελάχιστο αλάτι
βανίλια
μισό φλυτζάνι ζάχαρη
μισό κιλό κρέμα σαντιγύ

Πως γίνεται:
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί αρκετά (όχι να βράσει όμως). Χτυπάμε τα κροκάδια με το αλάτι, τη βανίλια και τη ζάχαρη σιγά σιγά. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, για 15 λεπτά περίπου. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε το μισό κιλό σαντιγί (έτοιμη ή την φτιάχνουμε μόνοι μας). Ανακατεύουμε με προσοχή και τα βάζουμε στην κατάψυξη για μια ωρίτσα. Μετά από μια ώρα τα βγάζουμε, τα χτυπάμε ακόμη μια φορά γρήγορα και τα αφήνουμε στην καταψυξη για 4 ώρες να παγώσουν καλά. Τρώγεται άμεσα γιαυτό προσοχή!!!! Καλή επιτυχία και καλύτερη όρεξη.

Κυριακάτικες Δίπλες

Υλικά:
4 φλυτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν
λίγο αλάτι
4 κουτ. σούπας λάδι
μισό φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
3 αυγά.


Πως γίνεται:
Χτυπάτε το λάδι, το πορτοκάλι και τα αυγά, μετά χτυπάτε όλα μαζί τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνει ελαστική ζύμη. Την αφήνετε σκεπασμένη για μισή ώρα να διπλασιαστεί (σχεδόν). Ανοίγετε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την κόβετε σε λωρίδες. Τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι για λίγο, ροδίζουν αμέσως. Μολις βγουν τις περιχύνετε με μέλι ή ζάχαρη και κανέλα.
Καλή όρεξη!

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σπιτικό Ρακόμελο

Υλικά:
1 λίτρο ρακή καλής ποιότητας
4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι
2 ξύλα κανέλας
1-2 καρφάκια γαρίφαλο (προαιρετικά)

Πώς γίνεται:
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά. Τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς, προσέχοντας ωστόσο να μην πάρει φωτιά το μείγμα από τις αναθυμιάσεις της ρακής.
Τα κοιτάμε να πήξουν λιγουλάκι και μόλις πάρουν μια βράση (όχι να βράσουν τελειώς) αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει (κατά βούληση αυτό). 

Μελιτζανόρυζο

Υλικά:
4 μελιτζάνες μεγαλούτσικες
2 φλυτζάνια ρύζι
3 ντομάτες
μαϊντανό αν θέλετε
1 κρεμμύδι
λάδι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
κανέλα ελάχιστη
αλάτι/πιπέρι

Πως γίνεται:
Πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις μελιτζάνες. Τις σοτάρουμε με το λάδι για λίγο, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε λίγο ακόμη. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε κιαυτά. Αλέθουμε τις ντομάτες σε σάλτσα (αν βαριέστε πάρτε έτοιμη σάλτσα ντοματάκια), προσθέτουμε το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν οι μελιτζάνες βάζουμε 2,5 ποτήρια νερό και το ρύζι. Μόλις βράσει το ρύζι και τελειώσουν τα νερά το φαγητό είναι έτοιμο. Ρίχνουμε λίγη κανέλα από πάνω για τη μυρωδιά. Τρώμε άμεσα.
Καλή επιτυχία! 

Κοτόπουλο με κάστανα

Υλικά:
1 κιλό κοτόπουλο
μισό κιλό κάστανα (βρασμένα όμως)
μισό κιλό μανιτάρια
μισό ποτήρι κρασί
1 κρεμμύδι
200 γρμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κομματάκια
λάδι
1 λεμόνι (το χυμό του)
αλάτι/πιπέρι

Πως γίνεται:
Πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια (ή το ζητάμε κομμένο από το χασάπη κατευθείαν για να μη παιδευόμαστε). Το σοτάρουμε με λάδι και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το σβήνουμε με το κρασί (ότι κρασί θέλετε του πάνε όλα). Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό μετά από 2 λεπτά. Το αφήνουμε να σιγοβράσει αλλά προσέχουμε να μη τελειώσει το νερό του. Μόλις αρχίσει το κοτόπουλο να τρυπιέται βάζουμε ακόμη μισό ποτήρι νερό και με το μαλακό τα κάστανα, τα μανιτάρια και το κεφαλοτύρι. Λίγο πριν το σβήσουμε ρίχνουμε το λεμόνι. Το σερβίρουμε ζεστό και το τρώμε μετά μανίας. Θερμίδες σε κάθε μερίδα (για να μη λέτε ότι θέλω να σας παχύνω) 750!
Καλή επιτυχία και καλύτερη όρεξη!


Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Σπαγγέτι εύκολο με γιαούρτι

Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια
1 φλυτζάνι βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κεσέδες στραγγιστό γιαούρτι (και με πρόβειο γίνεται ακόμη καλύτερο αν σας αρέσει)

Πως γίνεται:
Βράζετε τα μακαρόνια κανονικά με μια κουταλιά αλάτι. Τα στραγγίζετε. Ζεματάτε το μισό βούτυρο με μια σκελίδα σκόρδο αλεσμένη στο μούλτι και το ρίχνετε πάνω στα μακαρόνια. Προσθέτετε δυο κεσεδάκια γιαούρτι από πάνω, και το υπόλοιπο βούτυρο πάλι ζεματισμένο. Αυτό είναι όλο! Ανακατεύετε με προσοχή και τρώτε όσο είναι ακόμη ζεστό. Καλή επιτυχία και καλύτερη όρεξη!

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Μπακλαβάς

Υλικά:
1 κιλό καρύδια αλεσμένα
1 κιλό φύλλο κρούστας
2 κούπες ζάχαρη
λίγο μοσχοκάρυδο
250γρ βούτυρο άσπρο
γαρίφαλλο σε σκόνη

Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
μισό λεμόνι πλυμένο καλά
5 κούπες νερό


Πως γίνεται:
Βάζουμε σε μπολ τα καρύδια με το μοσχοκάρυδο, ένα κουταλάκι γαρίφαλλο σκόνη και τη ζάχαρη και τ' ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε σε μεγάλο ταψί 3 φύλλα κρούστας, χωρίς να τα βουτυρώσουμε. Στο 3ο φύλλο πασπαλίζουμε μερικές κουταλιές από το μίγμα καρυδιού. Συνεχίζουμε με φύλλο-γέμιση έως ότου τελειώσουν. Πάνω-πάνω  κρατάμε 3 φύλλα κρούστας χωρίς γέμιση.
Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια. Βάζουμε το βούτυρο να κάψει καλά και το ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στο γλυκό ειδικά στα σημεία που το έχω κόψει (εγώ το κάνω με την κουτάλα της σούπας είναι πιο εύκολο).
Ψήνουμε το γλυκό στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες. Οταν ψηθεί τ'αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το περιχύνουμε με το σιρόπι, που έχουμε βράσει για 5 λεπτά. Ξεροψημένο, τρώγεται άμεσα! Οι θερμίδες του είναι άπειρες αλλά αξίζει τον κόπο. Καλή επιτυχία και σούπερ όρεξη!



Πρασόσουπα

Υλικά:
4 πράσα
ένα ματσάκι κρεμμυδάκια
3 πατάτες
1 κρέμα γάλακτος
αλάτι, πιπέρι
λάδι

Πως γίνεται:
Βράζουμε τα λαχανικά κομμένα σε κομματάκια για μισή ωρίτσα περίπου μαζί με δύο κύβους κοτόπουλο ζωμό ή ζωμό λαχανικών ότι σας αρέσει περισσότερο, λίγο λάδι και αλάτι, πιπέρι (αν έχετε χύτρα για 20 λεπτά). Μόλις βράσουν, τα βγάζουμε και στο ζουμί που μένει ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος με προσοχή για να μη κόψει (όπως το αυγολέμονο, χτυπάμε λίγο την κρέμα με μια δυο κουταλιές ζωμό και μετά το ρίχνουμε μέσα). Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ρυζάκι να βράσει, και αν το θέλετε ακόμη πιο πηχτό τότε με το γνωστό τρόπο βάζουμε και λίγο κορν φλάουρ που τόχουμε πρώτα διαλύσει στο ζωμό ξεχωριστά σε ένα ποτήρι. Λιώνουμε με πηρούνι τα λαχανικά που έχουμε βγάλει έξω και τα ξαναρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Σερβίρεται ζεστή, και είναι ότι πρέπει για το κρύο. Αν θέλετε προσθέτετε λεμόνι, ή ότι λείπει στον καθένα. Καλή επιτυχία και καλύτερη όρεξη!

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Κολοκυθάκια γεμιστά αλλιώτικα

Υλικά:
50 γρμ μαϊντανό
1 κουταλιά κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι/πιπέρι
λάδι δυο κουταλιές
30 γρμ. παρμζάνα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη
30 γρμ. ροκφόρ σε κομματάκια
6 μέτρια κολοκύθια

Πως γίνεται:
Βάζετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά εκτός από τα κολοκύθια και τα αλέθετε αρκετά μέχρι να γίνουν σα κρέμα. Κόβετε τα κολοκύθια στη μέση κατα μήκος. Αλείφετε το ένα κομμάτι με το μίγμα και βάζετε το άλλο από πάνω (τα κλείνετε). Τα τυλίγετε ένα ένα σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε στους 160 βαθμούς για μισή ωρίτσα περίπου. Πεντανόστιμα, σαν ορεκτικό, σαν συνοδευτικό, σαν σνακ, σαν ότι άλλο θέλετε. Καλή επιτυχία και καλύτερη όρεξη!!!!!!!



La Redoute
cheapis.gr