Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011

Ομελέτα φούρνου

Υλικά:
ανάλογα με τα άτομα 5-10 αυγά
1-2 μπουκετάκια μπρόκολο
2 Χρωματιστές πιπεριές ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυζάνι τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας (παρμεζάνα είναι καλή επιλογή)
2 κουτ. σούπας γάλα
Αλάτι, πιπέρι όσο σας αρέσει
Ελαιόλαδο ή βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας

Πως γίνεται:
Βράζετε το μπρόκολο σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζετε καλά. Χτυπάτε τα αυγά μαζί με το γάλα και το αλατοπίπερο. Προσθέτετε την παρμεζάνα και τα λαχανικά και ανακατεύετε. Αδειάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα ή ταψάκι και ψήνετε στους 180 βαθμούς μέχρι να σφίξει καλά, περίπου 25 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε λίγο να κρυώσει, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Η ποσότητα των λαχανικών και των υλικών εξαρτάται από τα αυγά που θα βάλετε ή κατά πόσο σας αρέσουν τα πολλά λαχανικά μέσα στην ομελέτα. Τα υλικά αυτά είναι για 10 αυγά στη συνταγή.
Καλή επιτυχία.



Σπιτική Μερέντα

Υλικά:
1 φλυτζάνι φουντούκια
200γρ. σοκολάτα γάλακτος
1 κουταλιά κακάο
3 κουταλιές μαργαρίνη
4 κουταλιές άχνη ζάχαρη
1 βανίλια

Πως γίνεται:
Βάζουμε τα φουντούκια στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη. Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, το κακάο, τη βανίλια και τα φουντούκια ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια φυλάμε την κρέμα σε αποστειρωμένο βάζο, την αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν την βάζουμε στο ψυγείο. Ανακατεύουμε πριν την χρησιμοποιήσουμε. Όλα αυτά φυσικά αν δεν την φάμε αμέσως γιατί πραγματικά είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ νόστιμη.
Καλή επιτυχία, καλή όρεξη και ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Χοιρινό κρασάτο

Υλικά: 
1,5 κιλό χοιρινό σε κομμάτια
2 ποτήρια κρασί
1 ποτήρι βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Πως γίνεται:
Τηγανίζουμε το κρέας στο βούτυρ και το σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε ζεστό νερό να το σκεπάζει, και το πιπέρι και το αφήνουμε μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος βάζουμε και το αλάτι.
Εγώ το κάνω στη γάστρα αν και γίνεται ακόμα πιο ωραίο αν τηγανιστεί λίγο πρώτα. Η επιλογή του κρασιού κάνει και τη διαφορά στη γεύση. Αν θέλετε δοκιμάστε το με ημίγλυκο ή μαυροδάφνη. Συνοδεύεται με πατάτες τηγανιτές αλλά και ρύζι.
Καλή όρεξη

Πίτα Μολέζ

Υλικά:
200 γραμμάρια αλεύρι
140 γραμμάρια βούτυρο
80 γραμμάρια ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
μισή κουταλιά της σούπας αλάτι

Πως γίνεται:
Ανακατεύουμε ολα μαζι τα υλικά εκτός από τον κρόκο, και τα βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα ή βουτυρωμένο ταψί. Αλείφουμε τον κρόκο από πάνω και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Ψήνουμε στους 180 για μια ώρα περίπου (θα το δείτε).


Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Ψωμί μαργαρίτα

Στην πράξη είναι καλύτερο να αγοράσετε από το φούρνο, αλλά για όσους θέλουν να δοκιμάσουν, εξίσου νόστιμο απλώς είναι λίγο μπελαλίδικο στην κατασκευή του.

Υλικά:
1 1/5 κ.σ. μαγιά σκόνη
1/3 κ.γ. αλάτι
½ κ.σ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
5 κ.σ.ελαιόλαδο

Πως γίνεται:
Λιώνουμε από το προηγούμενο βράδυ τη ½ κουταλιά μαγιά με το ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, ώστε να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό που θα χρησιμεύσει για προζύμι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε όλη τη νύχτα να γίνει.
Σε μπολ ρίχνουμε το προζύμι μας, την υπόλοιπη μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη και προσθέτουμε το υπόλοιπο 1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας τόσο αλεύρι ώστε να μην κολλάει στα χέρια.
Όταν θα έχει η ζύμη μας γίνει ομοιόμορφη τότε προσθέτουμε λίγο – λίγο το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει όλο.
Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό μπολ που το έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο και το αφήνουμε να διπλασιαστεί.
Όταν ετοιμαστεί το χωρίζουμε σε 7 ίσες μπαλίτσες.
Τοποθετούμε στο κέντρο ενός λαδωμένου ταψιού την μια μπαλίτσα και γύρω της τοποθετούμε τις υπόλοιπες. Πιέζουμε ελαφρά.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C έως ότου ροδίσει. Περίπου 40λεπτά θέλει αλλά καλό είναι να το κοιτάτε.


Ψωμί μαργαρίτα και ότι γέμιση θέλετε

Υλικά:
Ψωμί μαργαρίτα
για τη γέμιση, ότι θέλετε, αλλά πολύ καλή ιδέα είναι το κοτόπουλο βρασμένο και κρύο φυσικα
φέτα
μουστάρδα/κέτσαπ/μαγιονέζα ή και τα τρία
γιαούρτι ίσως για πιο light αντί για τα παραπάνω
κλπ κλπ κλπ ότι άλλο σας αρέσει ή και σε κάθε ψωμάκι διαφορετικό

Πως γίνεται:
Η μαργαρίτα έχει 6 ψωμάκια, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να φτιάξουμε 6 διαφορετικά σαντουϊτσάκια με ότι γέμιση θέλουμε. Καλά θα είναι να αφήσουμε ένα στο τέλος που θα το γεμίσουμε με μερέντα για την απόλυτη απόλαυση. Χωρίζετε τα ψωμάκια όπως θέλετε και τα γεμίζετε με ότι θέλετε. Πχ. ένα μπορεί να είναι με κοτόπουλο στήθος μουστάρδα και τυρί φέτα, ένα άλλο να είναι με σαλάμι, κασέρι και μαγιονέζα και πάει λέγοντας. Τρώγεται μετά μανίας και είναι απολαυστικότατο!!! Το προτείνω ανεπιφύλακτα και πιστέψτε με είναι εθιστικότατο!!!!
Καλή όρεξη!

Στραπατσάδα καλοκαιριού

Υλικά:
2-3 πιπεριές πράσινες κομμένες σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο ή στο μούλτι
2 ντομάτες στο μούλτι
2 αυγά χτυπημένα
λίγη φέτα τριμμένη
λάδι, καλύτερα ελαιόλαδο

Πως γίνεται:
Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές μέχρι να ροδίσουν, ρίχνουμε την ντομάτα, και περιμένουμε
λίγο (2-3 λεπτά) μέχρι να φύγουν τα πολλά ζουμιά της ντομάτας.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά και συγχρόνος ανακατεύουμε.
Αφήνουμε για δυο-τρια λεπτά και βγάζουμε από την φωτιά.
Μόλις βγάλουμε από την φωτιά τρίβουμε και την φέτα και ανακατεύουμε καλά.


Σταφιδόπιτα

Καλημέρες πολλές και χαμογελαστές :)

Υλικά:
4 φλυτζάνια αλεύρι
4 κουτ. γλυκού μπέικιν
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλυτζάνι βούτυρο
2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 αυγά
κανέλα
2 φλυτζάνια σταφίδες (ξανθές)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 ποτήρια γάλα (περίπου)
αμύγδαλα

Πως γίνεται:
Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά και το βούτυρο. Βάζουμε στο αλεύρι το μπέικιν και το αλάτι. Στο βούτυρο με τα αυγά και τη ζάχαρη βάζουμε τη σταφίδα, το ξύσμα το γάλα, και μετά σιγά σιγά το αλεύρι. Το χτυπάμε λίγο ακόμη και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Πάνω σκορπίζουμε τα αμύγδαλα. Όταν ψηθεί το πασπαλίζουμε και με ζάχαρη άχνη.
Είναι κάτι μεταξύ σταφιδόψμου και κέικ με σταφίδες, είναι όμως πολύ καλή λύση για πρωϊνό ή ελαφρύ σνακ/απογευματινο κλπ.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Παγωτό παρφέ σοκολάτα

Υλικά:
1 κουτί σαντιγί
1 ζαχαρούχο γάλα
500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με όλα τα λιπαρά
180 γραμμάρια κουβερτούρα
7 μπισκότα σοκολάτας γεμιστά
6 κουταλιές (γεμάτες μη τσιγκουνεύεστε) της σούπας μερέντα

Πως γίνεται:
Μεγάλο κάδο μίξερ καταρχίν γιατί γίνεται 2 κιλά παγωτό!!!!!!!!
Χτυπάμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ στο μίξερ την σαντιγί πρώτα να γίνει, την κρέμα γάλακτος μετά και το ζαχαρούχο. Λιώνουμε την κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και την βάζουμε στα υλικά στο μίξερ. Χτυπάμε πάλι ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.
Αδειάζουμε το μείγμα (δε το τρώμε ακόμη ξέρω το θέλετε πολυ) σε μεγάλο μπωλ. Κάνουμε θρύμματα τα μπισκότα σοκολάτας και τα ανακατεύουμε. Στο τέλος προσθέτουμε τη μερέντα και ανακατεύουμε με κουτάλι κυκλικά να ενωθεί όλο το μείγμα. Βάζουμε το μπωλ στην κατάψυξη ή το χωρίζουμε σε 2-3 μέρη όπως θέλετε, και το παγώνουμε 2-3 ώρες. Εκτος από μπισκότα μπορούμε να βάλουμε ξηρούς καρπούς.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Ψωμί ντομάτας

Υλικά:
2 φλιτζάνια ντοματοχυμό
1/2 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
6  φλιτζάνια αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά ξερή
3 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά αλάτι
1 κουταλιά ρίγανη
1/4 κουταλιάς πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο
βασιλικό από τη γλάστρα (αν θέλετε βάλτε για μυρωδιά, και αποξηραμένος το ίδιο είναι)

Πως γίνεται:
Αλείβετε με λάδι ένα μεγάλο μπωλ και το ταψί που θα ψήσετε το ψωμί.  Ζεσταίνετε το ντοματοχυμό, τη σάλτσα και το λάδι λίγο. Ανακατεύετε 3 φλιτζάνια αλεύρι με τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε τη ντομάτα και ανακατέψτε για 3 λεπτά. Σταδιακά προσθέστε και το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι.  Η ζύμη πρέπει να κολλάει λίγο. Ζυμώστε για 5 λεπτά, τοποθετήστε τη ζύμη στο μπωλ και αφήστε την να φουσκώσει για μια ώρα. Ζυμώστε ξανά, αφήστε τη για άλλα 15 λεπτά, πλάστε τη σε 2 φραντζόλες και βάλτε τις στο ταψί.  Σκεπάστε τις φρατζόλες και αφήστε τις για άλλα 45 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 C. Ψήστε τις φρατζόλες για 10 λεπτά, κατεβάστε στους 180 C και ψήστε για άλλα 30-40 λεπτά. Αφήστε τα στη σχάρα να κρυώσουν λίγο και είστε έτοιμοι!

Είναι λίγο μπελαλίδικο, όπως όλα τα ψωμιά, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο!



Παγωτό γιαούρτι

Υλικά:
450 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γραμ. κρέμα γάλακτος
150 γραμ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 λεμόνι

Πως γίνεται:
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, την κρέμα, τη ζάχαρη και το λεμόνι.  Το τοποθετείτε σε ένα μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος στην κατάψυξη και το χτυπάτε ανά 30 λεπτά για 6 φορές


Ρολό με κιμά και αυγά

Υλικά:
1 κιλό κιμά ½ χοιρινό, ½ μοσχαρίσιο
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο multi
μισή κούπα τριμμένη φρυγανιά
4 αυγά βραστά σφιχτά, καθαρισμένα
πιπέρι, αλάτι
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο
1 αυγό
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο

Πως γίνεται:
Ζυμώστε τον κιμά με με όλα τα υλικά μαζί και το αυγό (όχι το βρασμένο). Επάνω σε αλουμινόχαρτο, πατήστε το μίγμα του κιμά, να σχηματίσει παραλληλόγραμμο. Βάλτε τα βρασμένα αυγά κατά μήκος, στο κέντρο. Σηκώστε τις δύο πλευρές του αλουμινόχαρτου και κλείστε το κιμά, τυλίγοντας μέσα τ' αυγά. Πατήστε το με τις παλάμες να κλείσει και αλευρώστε το. Βάλτε το ρολό στη γάστρα (ή σε ταψί) και τριγύρω πατάτες σε κομμάτια. Περιχύστε με 3 κουταλιές χυμό λεμονιού και πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Κόψτε βούτυρο σε κομματάκια και βάλτε τα εδώ κι εκεί, επάνω στις πατάτες. Περιχύστε το ρολό με λίγο λάδι και ψήστε το στους 180 βαθμούς  για 2 ώρες ή ώσπου να ροδίσει και να ψηθούν οι πατάτες. Στο ταψί ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό. Πρέπει να μείνει λίγο ζουμί στο τέλος σαν σάλτσα. Αν το βάλετε στη γάστρα κάθε μια ώρα το κοιτάτε μην τυχόν κολλήσουν οι πατάτες.


Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011

Σάλτσα ντομάτας για τα μεξικάνικα φαγητά

Υλικά:
2-3 ντομάτες, κομμένες σε κύβους
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
1 πιπεριά καυτερή κομμένη σε μικρά κυβάκια
χυμός από ένα λεμόνι
2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
αν έχετε και σας αρέσει σκόνη τσίλι

Πως γίνεται:
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, τα περνάμε αν θέλουμε και απο το multi και τα σερβίρουμε ή τα βάζουμε σε ότι φαγητό θέλουμε. Λίγο πιο 'ιδιότροπη' και καυτερή σάλτσα ντομάτας.

Μεξικάνικη σαλάτα με πολλά κόλπα!

Υλικά:
πράσινη σαλάτα (μαρούλι, ρόκα, ανάμεικτη, ό,τι θέλουμε)
τυρί τριμμένο (cheddar ή mozarella)
ζαμπόν, κομμένο σε λωρίδες, περασμένο από το τηγάνι
2 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι
2-3 κουταλιές της σούπας από salsa (θα σας πως πως γίνεται αμέσως μετά)
μαλακές τορτίγες
σως: 3/4 γιαούρτι στραγγιστό, λίγο χυμό λεμόνι, λάδι, λίγο ξύδι, μπόλικη πάπρικα

Πως γίνεται:
Τηγανίζουμε ελαφρά τις τορτίγες, τις αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπωλ και γύρω γύρω τις τορτίγιες και τρώμε μέχρι να σκάσουμε! Αν σας πειράζουν τα πικάντικα μη το φάτε τώρα με τις ζέστες ή ανοίξτε τέρμα το a/c και ευχαριστηθείτε το!

(κλεμμένο απο my-kitchen-diary.blogspot.com, ευχαριστώ πολύ!)

Μάφινς λεμονιού

Υλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
3/4 κούπας ζάχαρη
1/2 κούπα αλεύρι
1 αυγό
2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ.σούπας ηλιέλαιο
1 πρέζα αλάτι
μισή κούπα χυμό λεμονιού
ξύσμα ενός λεμονιού
(σαν κούπα μπορείτε να μετράτε με το κεσεδάκι του γιαουρτιού αν θέλετε)

Πως γίνεται:
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη, το λάδι, το αυγό, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.
Προσθέτουμε το αλεύρι που έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν.
Δεν το χτυπάμε πολύ το μίγμα αρκεί να ενωθούν τα υλικά
Αφου τελειώσουμε το χτύπημα τα βάζουμε σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες θήκες για μάφινς.
Μετά τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Μακαρονοσαλάτα

Υλικα:
Βρασμένα μακαρόνια πένες ή βίδες ή κοφτά (να έχουν κρυώσει)
Ντομάτες
Φέτα
1 σκελίδα σκόρδο
πιπέρι
λίγο αλάτι αν θέλετε
ρίγανη
ελαιόλαδο
καλαμπόκι
ζαμπόν σε κύβους ή ότι άλλο αλλαντικό θέλετε

Πως γίνεται:
Με δυο τρόπους: ή που θα βάλετε όλα τα υλικά στο multi εκτός από το καλαμπόκι και το ζαμπόν (εκτός και από τα μακαρόνια φυσικά), και θα τα ρίξετε σε μπωλ σαν σάλτσα από πάνω, ή που θα βάλετε σε ένα μπωλ τα μακαρόνια θα τα ρίξετε όλα από πάνω με όποια σειρά θέλετε και θα τα ανακατέψετε.
Γρήγορο, εύκολο, νόστιμο και δροσερό για όλες τις ώρες.





Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

Παγωτό με φιστίκια Αιγίνης και τρούφα

Υλικά:
2,5 φλυτζάνια γάλα εβαπορέ όλα τα λιπαρά
4 αυγά
μισό φλυτζάνι ζάχαρη
1 βανίλια
τρούφα σοκολάτα
4 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα

Πως γίνεται:
Βάζουμε το γάλα σε βαθύ σκεύος μέχρι να γίνει ζεστό. ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΑΣΕΙ. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα σιγά σιγά τα προσθέτουμε στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μίγμα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τη βανίλια και τα φιστίκια. Το βάζουμε σε μπωλ και στην κατάψυξη και κάθε μισή ώρα το χτυπάμε με το μίξερ. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία 5-6 φορές τουλάχιστον και μετά το αφήνουμε να παγώσει. Σερβίρουμε με την τρούφα.
Μπελαλίδικο το χτύπημα κάθε μισή ώρα, αλλά πολύ νόστιμο σπιτικό παγωτό.

Σουφλέ λαχανικών

Υλικα:
4-5 πιπεριές χρωματιστές
1 κιλό σπανάκι
2 φλυτζάνια αρακά
3-4 φούντες μπρόκολο
1 καρότο
3 φέτες καπνιστό σολωμό προαιρετικά
μισό φλυτζάνι γάλα
3 αυγά
μισό κιλό ανάμικτα τριμμένα τυριά που λιώνουν
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι

Πως γίνεται:
Βράζουμε το σπανάκι, το μπρόκολο, τον αρακά και το καρότο σε ελαφρά αλατισμένο νερό. Σοτάρουμε τις πιπεριές κομμένες σε φέτες με το ελαιόλαδο. Στρώνουμε ολα τα λαχανικά σε πυρέξ. Προσθέτουμε το γάλα και τον ψιλοκομμένο σολωμό (αν βάλουμε). Σπαζουμε και χτυπάμε τα αυγά μας. Αναμιγνύουμε τα τριμμένα τυριά με τα λαχανικά. Στο τέλος προσθέτουμε τα αυγά και το πιπέρι. Ψήνουμε το σουφλέ στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.
Δεν χρειάζεται κρέμα γάλακτος καθόλου. Καλή επιτυχία!


Γρανίτα Λεμόνι

Υλικά:
1 λίτρο νερό
700 γρ. ζαχαρη
10 λεμόνια

Πως γίνεται:
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα στίβουμε. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τις κούπες από τα λεμόνια για 10 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα και τον χυμό από τα λεμόνια. Σουρώνουμε μέσα σ΄ένα μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες μέχρι να παγώσει ελαφρά. Βγάζουμε από την κατάψυξη και κτυπάμε την γρανίτα στο μίξερ και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για άλλες 2 ώρες και ξαναχτυπάμε. Η γρανίτα είναι έτοιμη. Είναι μπελαλίδικη, το ξέρω όπως και το σπιτικό παγωτό, επειδή χτυπάμε πολλές φορές, αλλά είναι πάρα πολύ νόστιμη και αξίζει τον κόπο.


Γλυκό φράουλα

Υλικά: 
1 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 λεμόνι
2 βανίλιες

Πως γίνεται: 
Επιλέγουμε φράουλες όχι πολύ γινωμένες τις πλένουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνουμε μερικές ώρες για να υγροποιηθεί η ζάχαρη. Συνήθως τα φτιάχνω από το προηγούμενο βράδυ. Την βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει ανακατεύοντας για 15 λεπτά ενώ ξαφρίζουμε σταδιακά. Κατόπιν αφαιρούμε τις φράουλες για να μην λιώσουν και αφήνουμε το σιρόπι να δέσει δηλαδή να μην είναι ούτε πολύ σφικτό αλλά ούτε και σαν νερό. Ένας καλός τρόπος για να το διαπιστώσουμε είναι μ΄ένα κουταλάκι να βάλουμε λίγο σιρόπι σ’ ένα πιατάκι και να το δούμε γιατί όταν κρυώσει δένει περισσότερο. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε και τις φράουλες και το αφήνουμε για 5-7 λεπτά. Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστό.Τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε αναποδογυρισμένα μέχρι να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος.

Συνοδεύεται τέλεια με γιαούρτι στραγγιστό ή παγωτό

** Το πήρα από τις Κρητικές συνταγές, ευχαριστώ πολύ!

Κρέμα Καραμελέ

Υλικά:
4 αυγά και 4 κρόκους
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 ½ φλιτζάνια γάλα
3 βανίλιες σκόνη
4 κουταλιές κρύο νερό

Πως γίνεται:
Χτυπάμε τα αυγά με 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με τη βανίλια μέχρι να πάρει βράση. Το βγάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σ΄ένα κατσαρολάκι με το νερό σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα.
Ρίχνουμε την καραμέλα σε μια φόρμα η σε ατομικά φορμάκια και εν συνεχεία το μείγμα του γάλατος. Τοποθετούμε τη φόρμα ή τα φορμάκια σ΄ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει νερό μέχρι τη μέση και ψήνουμε στους 180 C για 50 λεπτά.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και τη βάζουμε στην ψύξη για 3 ώρες πριν τη βγάλουμε από τη φόρμα και τη σερβίρουμε.


Κεφτεδάκια στο φούρνο

Υλικά:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
ψωμί ψίχα από 2 φέτες ή τρίμα φρυγανιά
1 κ. σούπας ξύδι
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
3 κ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ. σούπας δύοσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κ. σούπας ρίγανη
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Πως γίνεται:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο να "τραβήξουν".
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί και πλάθουμε τα κεφτεδάκια. Τα περνάμε ένα ταμπονάρισμα με αλέυρι και μετά τα στρώνουμε στο ταψί.
Ψήνουμε για 20 λεπτά στην δεύτερη θέση από πάνω μέχρι να ροδίσουν!
Φυσικά συνοδεύονται με πατάτες τηγανιτές, ή ότι άλλο θέλετε (πατάτες τηγανιτές)
Καλή σας όρεξη!

Μπρουσκέτες με σολωμό

Υλικά:
1 ψωμί ολικής άλεσης κομμένο σε φέτες (μπαγιάτικο κατά προτίμηση)
300 γραμμάρια καπνιστό σολωμό
1 φλυτζάνι βούτυρο
άνηθο
πιπέρι
λεμόνι χυμό

Πως γίνεται:
Μαρινάρουμε το σολωμό για περίπου μισή ώρα με το χυμό λεμόνι και τον μισό άνηθο (αν θέλετε, αλλιώς βάζετε τον άνηθο στο τέλος). Βάζουμε το ψωμί στο γκριλ και το ψήνουμε για 8 λεπτά (θα το δείτε από το χρώμα η ώρα εξαρτάται από τον κάθε φούρνο). Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει και προσθέτουμε και τον υπόλοιπο άνηθο. Βγάζουμε το ψωμί, το αλοίφουμε με το βούτυρο, βγάζουμε το σολωμό από την μαρινάδα τον κόβουμε σε λωρίδες και τον βάζουμε πάνω στα ψωμάκια. Είμαστε έτοιμοι!
Καλή σας όρεξη!

Μπρουσκέτες με χαλούμι κ ντομάτα

Υλικά:
10 φετες μπαγιατικο ψωμι
λιγο πεστο βασιλικου
200γρ. χαλουμι κομμενο σε λεπτες φετες

10 φέτες ντομάτα

Πως γίνεται:
Προθερμαινετε τον φουρνο στους 200 βαθμους.
Απλωνετε τις φετες του ψωμιου σε ταψακι και τις αλειφετε ελαφρα με λιγο πεστο βασιλικου.
Προσθετετε πανω απο καθε φετουλα ψωμιου μια λεπτη φετα απο χαλουμι και μετα μια λεπτή φέτα ντομάτα. Αλατιζετε λίγο τις ντομάτες και ψηνετε τα τοστακια στον προθερμασμενο φουρνο μεχρι να παρει χρωμα το ψωμι και το τυρι.


Σάββατο, 18 Ιουνίου 2011

Μπριζόλες χοιρινές με λαχανικά

Υλικά:
1-1/2 κιλό χοιρινές μπριζόλες
5 πατάτες
3-4 κρεμμύδια
5 καρότα
2 γούλες σέλινο
3 ντομάτες
30 γρ. αλεύρι
4 κ.σ. βούτυρο
1 ποτήρι λευκό κρασί
4 κ.σ. ντοματοπελτέ
4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
λίγο κορν φλάουρ

Πως γίνεται:
Καθαρίζουμε, πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε
σε κομματάκια ή λωρίδες. Πλένουμε τις μπριζόλες και τις αλατοπιπερώνουμε. Έπειτα τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε δυνατή
 φωτιά για 3 με 4 λεπτά. Βάζουμε τα μισά λαχανικά στον πάτο μιάς μεγάλης κατσαρόλας,
από πάνω βάζουμε τις μπριζόλες και τέλος βάζουμε και τα υπόλοιπα
λαχανικά. Ρίχνουμε το κρασί, τον ντοματοπελτέ διαλυμμένο σε νερό
και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε νερό όσο χρειαστεί για να μισοσκεπάσει τα υλικά μας
και τέλος περιχύνουμε με το βούτυρο από το τηγάνι. Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και μόλις πάρει μία βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να ψηθούν οι μπριζόλες
 και να απορροφηθεί το νερό. Βγάζουμε τότε τις μπριζόλες και τις βάζουμε σε μία πιατέλα και
γύρω-γύρω τα λαχανικά. Αφαιρούμε το πολύ λίπος από τη σάλτσα και ρίχνουμε μέσα το
κορν φλάουρ και λίγο βούτυρο. Ανακατεύουμε να γίνει χυλός και το ρίχνουμε πάνω από τις μπριζόλες.




Μελόπιτα

Μια ιδέα για πρωϊνό για όσους βαρέθηκαν να τρώνε τα ίδια, νόστιμη πρωτότυπη και θρεπτική.
Πολύ καλημέρα σε όλους!

Υλικά:
1/2 φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι μέλι
4 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
2 αυγά
2 φλυτζάνια αλεύρι
2 κουταλάκια κοφτά baking powder
1 κουταλάκι κοφτό κανέλα
Αμύγδαλα

Πως γίνεται:
Bάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού
Τα ζεστένουμε καλά για να λιώσει το βούτυρο και να γίνουν όλα μαζί χυλός, και το αφήνουμε λίγο να γίνει χλιαρό.
Χτυπάμε καλά τα αυγά και προσθέτουμε το παραπάνω μείγμα, το αλεύρι, το baking powder και την κανέλα, ενώ ανακατεύουμε ελαφρά.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι
Πασπαλίζουμε με ξεφλουδισμένα και κομμένα αμύγδαλα
Ψήνουμε τη μελόπιτα σε μέτριο φούρνο (160-180°C) για 30 λεπτά περίπου.

Σούπερ εύκολη, σούπερ νόστιμη! Καλή σας όρεξη.

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Ζύμη για πίτσα με Φαρίνα.

Ε, μια που πήρα φόρα σήμερα ας κάνουμε και μια πίτσα για το βράδυ!

Υλικά:
350 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. αλάτι
λίγο λάδι
νερό

Πως γίνεται:
Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι. Σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό μέχρι η ζύμη να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Λαδώνόυμε το ταψί και το απλώνουμε με τα χέρια μας .
Βαζουμέ τα υλικά που προτιμάμε και την ψήνουμε σε χαμηλή θέση στο φούρνο στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.


Κρέμα λεμονιού (για όλες τις ώρες και όλα τα γλυκά σας)

Υλικά:
3 1/2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι κορν φλάουρ
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Πως γίνεται:
Σε μια κατσαρόλα πριν τη βάλουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε το νερό, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να δένει η κρέμα μας. Τότε προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει εντελώς η κρέμα μας.

Λικέρ Σοκολάτα

Υλικά:
1/2 λίτρο γάλα  με όλα τα λιπαρά
2 φακελάκια βανίλια
200 γρ κουβερτούρα
500 γρ. ζάχαρη άχνη
125 ml δυνατό καφέ φίλτρου
1/2 λίτρο Βότκα
3 κουτ. σούπας γάλα συμπυκνωμένο

Πως γίνεται:
Βράζουμε το γάλα με τη βανίλια και το κατεβάζουμε από την φωτιά
Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και την ρίχνουμε στο βρασμένο γάλα. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και ρίχνουμε την άχνη και ξανα ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ρίχνουμε το συμπυκνωμένο γάλα, τον καφέ και τη Βότκα
Βάζουμε το λικέρ σε μπουκάλι γυάλινο με καπάκι ασφαλείας και το  αφήνουμε  σε ντουλάπι για 2 μέρες. Το κουνάμε πότε πότε καί μετά το βάζουμε στο ψυγείο και το  κρατάμε μέχρι ένα μήνα (αν μείνει που δεν πρόκειται σας το λέω).
Καλή επιτυχία.

Πανεύκολη τάρτα σοκολάτας με βάση από μπισκότα

Υλικά:
6 κουταλιές βούτυρο
2 πακέτα μπισκότα τύπου digestive
250γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές ζάχαρη καστανή
200γρ. σοκολάτα υγείας
100γρ. σοκολάτα γάλακτος

Πως γίνεται:
Αλέθουμε στο multi τα μπισκότα μέχρι να γίνουν τρίμμα. Λιώνουμε σε μικρό μπρίκι 2 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύουμε με το τρίμμα του μπισκότου. Σε μια ταρτιέρα απλώνουμε με τα χέρια τα μπισκότα και πιέζουμε, φροντίζοντας να καλύψουμε με μπισκότο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας. Τοποθετούμε την βάση της τάρτας στο ψυγείο μέχρι να απλώσουμε σε αυτήν το μίγμα της σοκολάτας.
 Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη. Προσοχή θέλει μόνο ζέσταμα και όχι βράσιμο. Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τα δύο είδη σοκολάτας. Αφήνουμε τις σοκολάτες για λίγα δευτερόλεπτα να ζεσταθούν ώστε να αρχίζουν να λιώνουν και στην συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν εντελώς και να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν το μείγμα 'κόψει' τότε ρίχνουμε λίγο γάλα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μίγμα στην ταρτιέρα πάνω στα τριμμένα μπισκότα και το αφήνουμε εκτός ψυγείου μέχρι να κρυώσει εντελώς. Στην συνέχεια βάζουμε την τάρτα σοκολάτας στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.


Λουκανόπιτα

Μια πρακτική και πεντανόστιμη πιτούλα, αντί να παιδεύεστε με τα λουκανοπιτάκια, γρήγορη και πανευκολότατη!

Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
5 λουκάνικα φρακφούρτης μεγάλα
μουστάρδα
κέτσαπ
τυρί τύπου γκούντα ή ότι άλλο κίτρινο τυρί θέλετε
βούτυρο

Πως γίνεται:
Βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε πάνω το φύλλο.
Βάζουμε τα λουκάνικα στην άκρη του (τα τρία ολόκληρα και τα δύο τα κόβουμε στην μέση ώστε να πιάσει όλο το φύλλο).
Ρίχνουμε από πάνω το τυρί, την μουστάρδα και την κέτσαπ (προσοχή στην ποσότητα της κέτσαπ γιατί μπορεί να γλυκίσει εάν μπει πολύ).
Διπλώνουμε το φύλλο και το γυρίζουμε τούμπα ώστε το τελείωμα να είναι προς τα κάτω για να μην ανοίξει στο ψήσιμο (κοινώς το κάνετε ρολό και λίγο να κλείνει).
Ψήνουμε στους 180 για περίπου 35' ή ως ότου ροδίσει το φύλλο.

Προσωπικά εγώ δε συμπαθώ την κέτσαπ και βάζω μουσταρδομαγιονέζα η dijon, κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά αυτό είναι στο γούστο του καθενός.

Καλή επιτυχία και ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!




Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Κέικ σοκολάτας γεμιστό με πραλίνα

Αν και δε μπορώ να το φάω, είναι πεντανόστιμο, το συστήνω ανεπιφύλακτα και σας παρακαλώ φάτε και ένα κομματακι για μένα ναι???????

Υλικά:
185 γρ. βούτυρο
1/3 φλυτζανιού κακάο
1 1/4 φλυτζανιού ζάχαρη
2 φλυτζάνες αλεύρι φαρίνα
3 αυγά
3/4 φλυτζανιού νερό
Γλάσσο:
200 γρ. κρέμα γάλακτος
6-7 κ.σ πραλίνα σοκολάτας εκτός ψυγείου

Πως γίνεται:
Χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα.
Διαλύουμε το κακάο στο νερό και το προσθέτουμε και αυτό.
Τέλος βάζουμε το αλεύρι και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας.
Βάζουμε το μίγμα σε ταψάκι βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου για 40΄.
Και τώρα φτιάχνουμε το γλάσσο.
Χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει, προσθέτουμε την πραλίνα και συνεχίζουμε το χτύπημα. (Βάλτε τόσες κουταλιές πραλίνας, ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε).
Οταν κρυώσει το κέικ , το κόβουμε στην μέση και απλώνουμε το μισό γλάσσο. Σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι και καλύπτουμε με το υπόλοιπο γλάσσο.




Μοσχάρι με μελιτζάνες στη γάστρα

Υλικά: 
1 kg μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
6 μελιτζάνες φλάσκες
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
λίγο μπαχάρι και κανέλα αν θέλετε για ιδιαίτερη γεύση

Πως γίνεται:
Βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα, ρίχνουμε από πάνω το λάδι και το λευκό κρασί και τα ψήνουμε στο φούρνο μας στους 200 βαθμούς για 2 περίπου ώρες κοιτώντας κάθε μια ώρα για να μην πιάσουν.
Αν θέλετε μπορείτε να τσιγαρίσετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κρέας πρώτα, όπως επίσης και τις μελιτζάνες αλλά σε χοντρά κομμάτια όχι σε φέτες. Απλώς αν τηγανιστούν γίνονται πιο βαριά, και πιο νόστιμα βέβαια..... Αυτό εξαρτάται από εσάς και τα στομάχια σας.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Γιαουρτόπιτα

Υλικά:
Για τη ζύμη:
3 φλυτζάνια αλεύρι
1 γιαούρτι στραγγιστό
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
400 γρ. φέτα
150 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
πιπέρι
Και:
3 αυγά
500 γρ. γάλα
λάδι (για το άλειμμα των φύλλων)

Πως γίνεται:
Πρώτα ετοιμάζουμε την ζύμη, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή. Οταν είναι έτοιμη την βάζουμε στο ψυγείο για 30', σκεπασμένη με μεμβράνη.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τα τυριά μαζί με το πιπέρι.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλάκια.
Λαδώνουμε ένα ταψί.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, το βάζουμε μέσα στο ταψί, το λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε μια στρώση από τα τυριά μας.
Φτιάχνουμε το δεύτερο φύλλο, σκεπάζουμε τα τυριά, λαδώνουμε πάλι και ρίχνουμε ξανά μια στρώση τυριά.
Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο, το βάζουμε και αυτό, το λαδώνουμε και βάζουμε τα τελευταία τυριά.
Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο, σκεπάζουμε την πίτα μας, το λαδώνουμε ελαφρά.
Χαράζουμε την πίτα μας.
Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα.
Την αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεί και μετά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου.
Επίσης εναλλακτικά γίνεται και με έτοιμα φύλλα για πίτα, ή σφολιάτα.



Τυροπιτάκια της στιγμής

Καλημέρα σε όλους! Καιρό είχαμε να τα πούμε ε??? Άντε ας ξεκινήσουμε πάλι να νοστιμεύουμε τις μέρες μας, χρειάζεται με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας λίγη χαλάρωση και πολλά χαμόγελα....

Υλικά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200γρ.)
400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
3 κουταλιές λάδι
γάλα φρέσκο
250 γρ. αλεύρι
Μια κουταλιά μπέικιν

Πως γίνεται:
Τοποθετούμε τα 3 πρώτα υλικά σε ένα μπολ και προσθέτουμε περίπου 1 ποτήρι φρέκο γάλα. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Η ζύμη μας δεν πρέπει να είναι σφικτή οπότε εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο γάλα. Πρέπει το μείγμα να είναι σχετικά αραιό.
Έπειτα τοποθετούμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μείγμα κουταλιές κουταλιές με απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς μέχρι τα τυροπιτάκια μας να αρχίσουν να ροδίζουν.
Τρώγονται όλες τις ώρες αλλά καλύτερα να τα φάτε ζεστά. Καλή όρεξη.