Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Μοσχάρι κατσαρόλας καλοκαιρινό

Υλικά:
1 κιλό σπάλα
1 κιλό καρότα σε ροδέλες
6 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
1 φλυτζάνι βιτάμ
άνηθο
χυμό από ένα λεμόνι
αλάτι και πιπέρι

Πως γίνεται:
Βάζουμε στη κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια να τσιγαριστούν με το βιτάμ για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας κομμένο φυσικά, τα καρότα, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατέυουμε να τσιγαριστούν όλα μαζί. Βάζουμε ανάλογο νερό (χύτρα, κατσαρόλα απλή) και τα αφήνουμε να βράσουν 45-50 λεπτά στη χύτρα ή 1,5 περίπου ώρα στην κατσαρόλα. Δέκα λεπτά πριν το τέλος βάζουμε τον άνηθο και το λεμόνι. Αν το κάνετε στη χύτρα την ανοίγετε αφού γίνει το φαγητό βάζετε τον άνηθο και το λεμόνι και την ξανακλείνετε για 10 λεπτά περίπου. Σερβίρεται με ρύζι ή πατάτες τηγανητές (πιο ωραίο είναι με πατάτες). Καλή σας όρεξη!

Αμυγδαλόπιτα

Υλικά:
1,5 φλυτζάνι αλεύρι
1,5 φλυτζάνι ζάχαρη
200 γρμ. βιτάμ
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
4 αυγά
250 γρμ αμύγδαλα τριμμένα
2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
κανέλλα
2 κουτ. γλυκού μπέικιν

Σιρόπι:
2 φλυτζάνια ζάχαρη
4 φλυτζάνια νερό
1 φλούδα πορτοκάλι και λίγη κανέλλα

Πως γίνεται:
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά, μετά ρίχνουμε το βιτάμ λιωμένο, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το ξύσμα, την κανέλλα, τα αμύγδαλα, και το μπέικιν. Το απλώνουμε όλο το μίγμα σε ταψί που έχουμε ήδη αλείψει με βιτάμ και το αφήνουμε να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Βγάζουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και περιχύνουμε με το σιρόπι να πάει παντού. Έτοιμη! Καλή όρεξη!

Σοκολατάκια με μπισκότα

Υλικά:
100 γρμ. γάλα εβαπορέ
4 κ. σούπας χυμό πορτοκάλι
15 πτιμπερ τετράγωνα
1 σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουτ. σούπας αμύγδαλα καβουρδισμένα
3 κουτ. σούπας κακάο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Πως γίνεται:
Ζεσταίνουμε το γάλα και λιώνουμε μέσα την κουβερτούρα. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη, τα μπισκότα τριμμένα καλά και τα αμύγδαλα. Το ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε στο ψυγείο να ενωθούν τα υλικά και να φύγουν τα πολλά υγρά του. Πλάθουμε το μίγμα σκοκολατάκια στρογγυλά και τα πασπαλίζουμε με κακάο. Καλή επιτυχία, τρώγονται αμέσως κάντε διπλή δόση θα με θυμηθείτε!

Τυρόπιτα με άνηθο χωρίς φύλλο

Υλικά:
500 γρμ. φέτα
300 γρμ. κασέρι
μισό φλυτζάνι άνηθο
ένα φλυτζάνι γάλα
ένα κεσεδάκι γιαούρτι
4 αυγά
πιπέρι αν θέλετε
λάδι
σιμιγδάλι περίπου 4 κουτ. σούπας


Πως γίνεται:
Λιώνουμε τη φέτα με το πιρούνι και τρίβουμε σε τρίφτη το κασέρι ή παίρνουμε έτοιμο τριμμένο. Ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο φυσικά, το γάλα το γιαούρτι, το πιπέρι και τα αυγά λίγο χτυπημένα. Ανακατέυουμε το μίγμα να γίνει ένα σώμα. Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας και πασπαλίζουμε με το μισό σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί και από πάνω το υπόλοιπο σιμιγδάλι. Το ψήνουμε για μια ωρίτσα στους 180 βαθμούς μέχρι να κοκκινίσει από πάνω. Καλή επιτυχία και καλύτερη όρεξη!

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Φοντάν (επειδή μελέτησα τη γιαγιά μου σήμερα και το θυμήθηκα)

Υλικά:
μισό ποτήρι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
ενάμισι ποτήρι ζάχαρη
δύο κουταλιές της σούπας κακάο
μια κουταλιά βιτάμ
300 γραμμάρια καρύδι ψίχα
τρούφα

Πως γίνεται:
Βάζετε στην κατσαρόλα το εβαπορέ, τη ζάχαρη, το κακάο και το βιτάμ. Τα βάζετε στη φωτιά στο χαμηλό. Μόλις αρχίσει να βράζει το κατεβάζετε και ρίχνετε το καρύδι. Το βάζετε όλο μαζί στο ψυγείο να σφίξει. Μετά το πλάθετε σε μπαλάκια και το τυλίγετε στην τρούφα.
Πεντανόστιμα και πανεύκολα, αν δε τα φάτε όλα ίσως μείνουν και για κέρασμα παραδοσιακό!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Γιαουρτοτυρόπιτα με παστουρμά (αυτοσχέδια και καταλάθος)

Υλικά:
2 στραγγιστά γιαούρτια
1 πακέτο φύλλα για πίτα ή σφολιάτα ή φύλλο δικό σας
μισό κιλό φέτα (μπορείτε να βάλετε και λίγο ξινομυζήθρα)
λάδι 3-4 κουταλιές
10 φέτες παστουρμά σε κομματάκια (ή λιγότερο αν δε σας αρέσει τόσο έντονη γεύση)

Πως γίνεται:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπώλ. Βάζουμε τα φύλλα στο ταψί με το γνωστό τρόπο, (καλύτερα να τα αλείψετε με βιτάμ και όχι με λάδι σε αυτήν την πίτα), και από πάνω επίσης το γνωστό κόλπο με τη σόδα και το αυγό (κρόκος αυγού χτυπημένος με σουρωτή και το ρίχνουμε πάνω στην πίτα).
Τη βάζουμε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς και έτοιμη!
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον παστουρμά με σαλάμι αέρως για πιο ελαφριά γεύση, ή αν δε σας αρέσει ο παστουρμάς.
Καλή επιτυχία και καλύτερη όρεξη!


Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Σοκολατένιο γλυκό φούρνου

Υλικά:
5 αυγά
μισό και λίγο παραπάνω φλυτζάνι ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
200 γρ. κουβερτούρα (αν είναι με πολύ κακάο δε θα γίνει τόσο γλυκό για όσους το προτιμάνε πικρό σα την σοκολάτα υγείας)
μισό φλυτζάνι αμυγδαλα αλεσμένα

Πως γίνεται:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια (μακρόστενη) φόρμα.
Λιώνουμε το βούτυρο με την σοκολατα.
Χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το λιωμένο μείγμα σοκολάτας.
Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου

Φέτα στο αλουμινόχαρτο

Υλικά:
300 γρ. Μαλακιά Φέτα
4 φέτες φρέσκια Ντομάτα
λίγος Μαϊντανός (αν θέλετε)
ρίγανη
ελαιόλαδο

Πως γίνεται:
Βάζουμε τις δυο φέτες ντομάτα στο αλουμινόχαρτο από πάνω τη φέτα μας (σε φέτες) και από πάνω τις άλλες δυο φέτες ντομάτα, τη ρίγανη και το μαϊντανό. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, κλείνουμε το αλουμινόχαρτο προσεκτικά, το βάζουμε στη σχάρα στο φούρνο μας και το ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Έτοιμο!

Κυριακάτικα σουτζουκάκια

Υλικά:
μισό κιλό κιμά
ένα φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ λάδι
1 αυγό
2 φέτες ψωμί μουσκεμένο  (και τριμμένη φρυγανιά γίνεται αν δεν έχετε παλιό ψωμί)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 1/2 κουταλάκι κύμινο
αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα:
μισό φλιτζάνι λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μισό φλιτζάνι κρασί (κόκκινο, εγώ βάζω μαυροδάφνη)
2 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα τοματάκι  ψιλοκομμένο (μπορείτε να βάλετε και φρέσκια ντομάτα τώρα που έχουμε αφθονες)
μισό κουτάκι πουμαρό
αλάτι και πιπέρι


Πως γίνεται:
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κύμινο, μετα βάζουμε το αυγό και το ψωμί, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά. Τα πλάθουμε σε μικρά μακρόστενα σουτζουκάκια. Βάζουμε σε ένα τηγάνι λάδι και τα τηγανίζουμε κανονικά. Όταν τηγανιστούν τα βάζουμε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να μαζέψει το πολύ λάδι του τηγανίσματος.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το  λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε την ντομάτα και το πουμαρο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο, σβήνουμε με κρασί και αλατοπιπερώνουμε.
Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα νερά, μετά ρίχνουμε μέσα τα σουτζουκάκια και αφήνουμε να πάρουν δύο τρεις βράσεις για να δέσουν με τη σάλτσα.
Αν θέλετε, τα σουτζουκάκια μπορείτε να τα κάνετε και στο φούρνο σε γκριλ ή κανονικά όπως τα μπιφτέκια για να μη γίνουν πολύ βαριά και παχυντικά, μην ανησυχείτε γίνονται εξίσου νόστιμα μόλις δέσουν στη σάλτσα.
Σερβίρονται με ρύζι, κριθαράκι και φυσικά με τηγανιτές πατάτες! (είπαμε φαγητό Κυριακής είναι ας έχει τηγανιτές πατάτες σήμερα!!!!)
Καλή σας όρεξη.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Μαρμελάδα βανίλιες

Υλικά:
20 ώριμες βανίλιες
ζάχαρη ανάλογα με το πόσο θα βγουν οι βανίλιες, να είναι ίδιο βάρος
χυμό από μισό λεμόνι

Πως γίνεται:
Καθαρίζουμε τη φλούδα από τις βανίλιες. Τις βάζουμε στο μπλέντερ να γίνουν πολτός. Μετά τις ζυγίζουμε και ανάλογα βάζουμε και τόση ζάχαρη να είναι ίδιο βάρος ακριβώς. Βάζουμε πρώτα τις βανίλιες σε βαθιά κατσαρόλα να πάρουν μια βράση. Μόλις αφρίσουν τις ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πήξει, θα το δείτε με το μάτι. Πριν σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμόνι. Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία.
Αυτή η ποσότητα βγάζει 2 μεγάλα βαζάκια, αν θέλετε κάνετε παραπάνω αλλά δεν κρατάει πολύ αν δεν μπουν σε αποστειρωμένα και αεροστεγώς κλεισμένα βάζα.  

Ροδακινόπιτα

Υλικα:
4 κούπες ροδάκινα
2 κούπες φάριν απ
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες γάλα
 250γρ. βούτυρο/βιτάμ
3 αυγά
2 βανίλιες

Πως γίνεται:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ζεματίζουμε για λίγα λεπτά τα ροδάκινα για να αφαιρέσουμε την φλούδα τους και να μαλακώσουν λίγο. Τα κόβουμε σε φέτες και τα πασπαλίζουμε με τη μισή κούπα ζάχαρης. Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει μέσα στο ταψί που θα κάνουμε την ροδακινόπιτα. Σε ένα μπωλ χτυπάμε το γάλα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τα αυγά και προσθέτουμε ανακατεύοντας με το χέρι το αλεύρι. Στρώνουμε τα ροδάκινα μέσα στο ταψί μας που έχει το λιωμένο βούτυρο ώστε να μην μένουν κενά και αδειάζουμε πάνω τους το μείγμα ομοιόμορφα ώστε να πάει παντού και να καλύψει όλο το ταψί μας. Ψήνουμε τη ροδακινόπιτα στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου και την σερβίρουμ γυρίζοντάς την ανάποδα, ώστε τα ροδάκινα να είναι πάνω, είτε ζεστή, είτε με παγωτό. Καλή σας όρεξη! 

Μπουρεκάκια με παστουρμα

Υλικα:
1 πακέτο φύλλα κρούστας
20 φέτες παστουρμά
20 φέτες τυρί κίτρινο ή κασέρι
20 ροδέλες ντομάτας αν θέλετε
40 ροδέλες πιπεριάς
Λάδι για το τηγάνισμα

Πως γίνεται:
Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το κόβουμε στα δύο. Στρώνουμε πάνω σε κάθε φύλλο μια φέτα τυρί, μια φέτα παστουρμά, μια ροδέλα ντομάτας και δύο ροδέλες πιπεριάς. Διπλώνουμε αριστερά και δεξιά το φύλλο και στη συνέχεια το τυλίγουμε να γίνει σαν φάκελος. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο τα μπουρεκάκια με παστουρμά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Ορμάμε και όποιος προλάβει έφαγε!
Καλή σας όρεξη!

La Redoute
cheapis.gr