Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Σοκολατένιο σφουγγάρι!

Υλικά:
Για το Κέικ
80 γρ. ζάχαρη άχνη
6 αυγά
1 βανίλια
110 γρ. κουβερτούρα

Για τη Γέμιση
240 ml κρέμα γάλακτος
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη

Πως γίνεται:
Χωρίζουμε τα κροκάδια από τα ασπράδια βάζοντας τα κροκάδια σε ένα μπολ και τα ασπράδια σε άλλο. Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αρχίζουμε στο μεταξύ να χτυπούμε τα κροκάδια στο μίξερ μαζί με 50 γρ. ζάχαρη άχνη για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη βανίλια και τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάμε πολύ λίγο (μόνο για να ενωθούν τα υλικά).
Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να αφρίσουν. Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας και τα υπόλοιπα 30 γρ. ζάχαρης μέχρι η μαρέγκα μας να σφίξει. Με μία σπάτουλα προσθέτουμε το μείγμα με τα κροκάδια (λίγο λίγο) ανακατεύοντας με μαλακές κινήσεις (όχι με το μίξερ).
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C. Παίρνουμε το ταψι μας και το βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε λαδόκολλα την οποία επίσης βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε.
Βάζουμε το μείγμα μας να ψηθεί για 15 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το καλύπτουμε με ελαφρώς υγρή πετσέτα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση χτυπώντας τη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Όταν αρχίσει να πήζει τότε προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη.
Αφού κρυώσει το κέικ μας, απλώνουμε τη σαντιγί παντού και τυλίγουμε σε ρολό.
Είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά από νοστιμιά σκίζει.... Μπορείτε να κάνετε και παραλλαγές υλικών, αν το κάνετε μια φορά μετά θα καταλάβετε τι εννοώ!

Καλή επιτυχία.



Καβουροπάτι.

Υλικά:
Κιμάς
Κρεμμύδια
Σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ
Ψωμί μπαγιάτικο ή τρίμμα φρυγανιά
λάδι
αλάτι, πιπέρι
και ένα ψωμάκι χάμπουργκερ
ένα μαρούλι
μια ντομάτα
και κέτσαπ
και αυγό αν θέλετε και το τρώει το παιδί μέσα στο χάμπουργκερ

Πως γίνεται:
Κάνετα κανονικά και παραδοσιακά τον κιμά σας μπιφτέκια, μόνο που προσθέτετε και κανα δυο αλεσμένες ντομάτες στο Multi για μεγαλύτερη νοστιμια (εγώ βάζω και καρότα, κολοκυθάκια κλπ λαχανικά επίσης αλεσμένα μέσα στον κιμά σε μικρές ποσότητες φυσικα  μη πάρουν και χαμπάρι ότι θα φάνε λαχανικά). Τηγανίζετε τα μπιφτέκια, τα βάζετε στο ψωμάκι για χάμπουργκερ με ένα μαρούλι και μια φέτα ντομάτα (άμα την τρώτε) και έτοιμη!!!! Φυσικά δεν είναι η κανονική συνταγή γιατί η κανονική καβουροπάτι γίνεται με καβουρόψιχα και αυγό αλλά δε νομίζω να φάνε τα παιδάκια κάτι τέτοιο εύκολα......


Κουλουράκια Μελένια.

Υλικά:
μισό φλυτζάνι λάδι (καλαμποκέλαιο για πιο ελαφριά)
μισό φλυτζάνι ζάχαρη
ένα κουταλάκι κοφτό κανέλα
μισό φλυτζάνι μέλι
ξύσμα λεμονιού
4 κουτ. σούπας χλιαρό νερό
ένα κουταλάκι σόδα φαγητού
2,5 φλυτζάνια αλεύρι

Πως γίνεται:
Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι στο μπλέντερ και τα χτυπάτε αρκετή ώρα στο μεσαίο προς δυνατό. Μετά προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει ζύμη που πλάθεται εύκολα. Την αφήνετε για μια ώρα στο ψυγείο οπωσδήποτε. Μετά την πλάθετε σε κουλουράκια ότι σχήμα θέλετε και τα ψήνετε για 15 λεπτάκια σε μέτριο φούρνο (το πολύ 180 βαθμούς).
Καλή όρεξη.

Καλημέρα!

Καλημέρα σας! Σάββατο σήμερα, ωραία μέρα έχει έξω για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μην την χαραμίσουμε στην κουζίνα...... Όταν ήμουν μικρούλα η μαμά μου κάθε Σάββατο ή Κυριακή ανάλογα πως μαζευόμασταν, έκανε κεφτεδάκια/μπιφτέκια με πατάτες τηγανιτές (πιθανότατα ήξερε ότι θα φάω έξω αν δεν κάνει η ίδια γιαυτό τα έκανε, μα τι πονηρή και πόσο δίκιο είχε) οπότε και εγώ σήμερα λέω να κάνω το ίδιο, να χαρούν και τα μικρά εδώ, να χαρώ και εγώ φυσικά που θα φάω σπιτικό junk food.
Για τους μικρότερους ή και μεγαλύτερους φίλους μας, έχουμε και τη λύση της καβουροπάτι (Bob Σφουγγαράκης), αλλά λεπτομέρειες θα σας πω μετά. Κουλουράκια μελένια για να υπάρχουν, Σ/Κ είναι άλλωστε, και θα σκεφτώ και κανένα γλυκό ακόμα δε μπορεί!!!!
Καλή σας συνέχεια!

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Πουτίγκα με τσουρέκι.

Υλικά:
ένα τσουρέκι μπαγιάτικο σε φέτες
βιτάμ
Για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
μισό λεμόνι στιμένο
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
κορνφλάουρ
2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 βανίλιες
2 κρόκους
Για το στόλισμα:
Σαντιγί ή και γλυκό του κουταλιού
και αν θέλετε λίγο σιρόπι σοκολάτας (έτοιμο από το σ/μ)

Πως γίνεται:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 5-6 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε το τσουρέκι σε φέτες που έχουμε αλείψει με βιτάμ ή μαργαρίνη. Ψήνουμε το τσουρέκι για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις το βγάλουμε ζεστό όπως είναι ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι. Δεν είναι ανάγκη να το ρίξουμε όλο αρκεί να σιροπιαστεί σωστά. Ετοιμάζουμε την κρέμα βράζοντας το γάλα με τη ζάχαρη, ρίχνουμε το κορνφλάουρ να πήξει και μετά αφού λίγο κρυώσει ρίχνουμε και τους κρόκους. Αδειάζουμε την κρέμα στο τσουρέκι πάνω. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το βάζουμε στο ψυγείο. Καλύτερα να το κάνετε από το πρωί έτσι ώστε να έχει παγώσει σωστά ως το απογεματάκι. Η κρέμα δε χρειάζεται να είναι πολύ πηχτή, θα πήξει όταν κρυώσει μην ανησυχείτε.

Καλή επιτυχία.


Παπουτσάκια με κολοκυθάκια.

Υλικά:
5 μεγάλα κολοκύθια
μισό φλυτζάνι λάδι
2 κρεμμύδια
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
400 γραμ. κιμά
ντοματοχυμό ή 4 ντομάτες στο multi
μαϊντανο (αν θέλετε)
αλάτι, πιπέρι
και ακόμα λίγο λαδάκι για το ταψί
ένα λίτρο γάλα
κορν φλάουρ
ένα αυγό
μια κουταλιά βιτάμ

Πως γίνεται:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ξύνουμε λίγο τα κολοκυθάκια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για να μαλακώσουν λίγο. Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε το λάδι να κάψει, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι μέχρι να μαραθούν, ρίχνουμε τον κιμά για να σοταριστεί και αυτός λιγάκι. Βάζουμε τη ντομάτα, το μαϊντανο το αλάτι και το πιπέρι και τα βράζουμε μέχρι να φύγουν όλα τα ζουμιά και να τσιγαριστούν αρκετά. Τα κολοκυθάκια μας έχουν ήδη γίνει. Τα κόβουμε οριζόντια στη μέση και αδειάζουμε το εσωτερικό με ένα κουτάλι (εγώ το εσωτερικό το βάζω στη γέμιση αλεσμένο στο multi). Τα βάζουμε στο ταψί και ρίχνουμε λίγο αλατάκι. Γεμίζουμε με το μείγμα. Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε το γάλα να βράσει και ανακατεύουμε 6-7 κουταλιές κορνφλάουρ με νερό να λιώσει. Μόλις το γάλα βράσει ρίχνουμε το κορνφλάουρ να πήξει. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τον κρόκο ενός αυγού. Αν θέλετε βάλτε και λίγο βιτάμ να νοστιμέψει. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την ρίχνουμε από πάνω από τα κολοκυθάκια. Ψήνουμε το φαγητό μας στους 200 βαθμόυς μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ. Το νου σας να χει πάντα λίγο νεράκι με λάδι στο ταψί για να μην κολλήσουν τα κολοκύθια από κάτω.
Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγητό, αλλά αξίζει τον κόπο. Φτιάξτε και ένα ψωμάκι φρέσκο και φάτε μέχρι σκασμού. Έμεινε και λίγο χτυπητή από χτες έτσι?????

Καλή όρεξη.

Μπουγάτσα με κρέμα.

Υλικά:
ένα πακέτο σφολιάτας (δυο φύλλα)
ένα λίτρο γάλα
ένα φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
ένα φλυτζάνι ζάχαρη
4 κουταλίες βιτάμ
1 βανίλια
1 αυγό
1 σουρωτή
άχνη, κανέλα

Πως γίνεται:
Βάζουμε στην κατσαρόλα το σιμιγδάλι, το γάλα και τη ζάχαρη σε σιγανή φωτιά και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Μόλις γίνουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, ριχνουμε το βιτάμ και τη βανίλια και ανακατεύουμε και πάλι. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, τη γέμιση απλώνοντάς την καλά και το άλλο φύλλο από πάνω. Χαρακώνουμε τα κομμάτια, χτυπάμε ένα αυγό με μια σουρωτή και το ρίχνουμε από πάνω κιαυτό.
Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου (μέχρι να ροδίσει). Αφού τη βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και ρίχνουμε άχνη και κανέλα.

Καλή όρεξη. 

Καλημέρα!

Καλημέρα σας και σήμερα Παρασκευή, τελειώνει (μα πόσο γρήγορα πια) η εβδομάδα μας. Για να δούμε τι μπορούμε να φάμε σήμερα...... Νομίζω πως, μια μπουγάτσα με κρέμα (ή και τυρί ή και μισή μισή) είναι ότι πρέπει για το πρωί μας, για μεσημέρι πεντανόστιμα παπουτσάκια με κολοκυθάκια όμως, και για να έχουμε και κανένα γλυκάκι στο σπίτι, αν σας περίσσεψε τσουρέκι από το Πάσχα, μια πουτίγκα με τσουρέκι (να μη πάει και χαμένο) είναι ότι πρέπει.

Καλή συνέχεια και καλά κουράγια!

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τιραμισσού εύκολη

Υλικά:
2 πακέτα σαβαγιάρ
Μια συσκευασία σαντιγύ ότι θέλετε (με δυο πακέτα μέσα)
1 πακέτο τυρί κρέμα
μισή κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές καφέ ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ή και 3 ζάχαρη
Κακάο

Πως γίνεται:

Χτυπάμε τη σαντιγύ με τη μισή κούπα ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, ανακατεύουμε ξανά και την βάζουμε στο ψυγείο
Βάζουμε σε ένα μπωλ τον καφέ και τις δύο κουταλιές ζάχαρη, νερό και κανουμε ουσιαστικά αχτύπητο φραπέ. Μουσκεύουμε τα σαβαγιάρ στο υγρό και τα τοποθετούμε με τη σειρά σε ένα ταψάκι παραληλόγραμμο ή τετράγωνο.
Στρώνουμε μια στρώση από το μίγμα (σαντιγύ και τυρί) και συνεχίζουμε με μια ακόμη σειρά σαβαγιάρ,και ξανά την τελευταία στρώση μίγμα. Με ένα σουρωτήρι (για το τσάι) πασπαλίζουμε το κακάο.
Στο ψυγείο κατευθείαν.

Η χτυπητή της Μαρίας

Καταρχίν πρέπει να σας πω για τη Μαρια για να καταλάβετε περι τίνος πρόκειται! Τη χτυπητή που θα βάλω σήμερα την έφαγα την Ανάσταση που μας είχαν τραπέζι στην αυλή τους με εκατομμύρια κρεατικά της Λαμπρής και τζιβιτζιλίκια που τα έφτιαξε ΟΛΑ μόνη της, όπως επίσης και ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά την πουτίγκα Θεσσαλίας (που πραγματικά θέλει μόνο αυτή μια μέρα για να φτιαχτεί). Φυσικά όπως καταλαβαίνετε έφυγα με τάπερ λέγοντας διάφορες δικαιολογίες, και την χτυπητή την έκανα παραγγελία και μου την ξανάκανε. Είναι πανεύκολη και ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ νόστιμη, και δε ξέρω γιατι, και εγώ τα ίδια βάζω μέσα τόσα χρόνια αλλά τόσο νόστιμη δε γίνεται. Είναι το χέρι μάλλον δεν εξηγείται αλλιώς.
Θα βάλω πολλές συνταγές της Μαρίας στην πορεία γιατί αυτά που φτιάχνει δεν παίζονται και τρώγονται άμεσα ίσα που προλαβαίνω να δοκιμάσω κάθε φορά (τα έχουν ήδη φάει οι υπόλοιποι του σπιτιού).

Υλικά:
500γρ. φέτα
2-3 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστο
3-4 κουταλιές σούπας λάδι
1κουταλιά σούπας ξίδι
1 πιπεριά καυτερή ωμή κομμμένη σε κομματάκια ή
κόκκινες πιπερίτσες τσούσκες επίσης κομμένες σε κομματάκια


Πως γίνεται:
Τα βάζουμε όλα μαζί στο multi και ανακατέυουμε. Προσθέτουμε ίσως λίγο λάδι και ξύδι κατα βούληση και αυτό ήταν!

Πάει με ΟΛΑ τα φαγητά, εγώ πάντως την τρώω σκέτη με ψωμί όλες τις ώρες και για πρωϊνό ακόμη!


Κοτόπουλο μπιχλιμπιδάτο στη γάστρα

Υλικά:
Κοτόπουλο σε κομμάτια
Πολύχρωμες πιπεριές
Μανιτάρια
Κρεμμύδι
Κρεμμυδάκι
Σκόρδο
Πατάτες
Αλάτι, Πιπέρι
Λάδι, Λεμόνι

Πως γίνεται:
Πάρα, πολύ έυκολα. Βάζουμε πρώτα τα κομμάτια κοτόπουλο στον πάτο της γάστρας, από πάνω ψιλοκόβουμε ΟΛΑ τα λαχανικά και τις πατάτες και τα βάζουμε πάνω και γύρω από το κοτόπουλο έτσι ώστε να 'γεμίσει' αρκετά η γάστρα μας. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και λίγο λάδι από πάνω (λίγο λάδι γιατί στη γάστρα όλα αυτά βγάζουν νερά). Ψήνουμε στους 180 για μια ώρα το πολύ. Μόλις το βγάλουμε βάζουμε μπόλικο λεμόνι.

Καλή όρεξη. 

Σταφιδόψωμα στο φούρνο.

Υλικά:
3 κούπες φαρινάπ
1 φακελάκι ξηρή μαγία
μισή κούπα γάλα φρέσκο
μισή κούπα ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού
1/4 κουτ. σόδα
1 κουταλάκι κανέλα
μισή (ή και παραπάνω) κούπα σταφίδες
λίγο αλάτι
λίγο γάλα ή αυγό για το άλειμμα

Πως γίνεται:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τη  ζάχαρη με το  γάλα. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Σε ½ κούπα χλιαρό νερό διαλύουμε την ξερή μαγιά. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουυμε τα υλικά από το κατσαρολάκι και προσθέτουμε το  αλεύρι, τη μαγιά, και την  κανέλα και ζυμώνουμε απαλά ώστε να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Καλύπτουμε το ζυμάρι με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 30'. Ύστερα προσθέτουμε τις σταφίδες στη ζύμη και ζυμώνουμε. Χωρίζουμε σε 10 κομμάτια και πλάθουμε στρογγυλά ψω μάκια. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα ψωμάκια με απόσταση. Αλείφουμε με λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25'. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αν θέλετε γεμίζετε το εσωτερικό τους με μερέντα ή κρέμα ή ότι μαρμελάδα θέλετε.

Καλή όρεξη 

Καλημέρα σας και σήμερα.

Καλημέρα λοιπόν σε όλους, σήμερα ξεκινάμε από το πρωϊνό μας που είναι πεντανόστιμα σταφιδοψωμα, συνεχίζουμε το μεσημεριανό μας με αλλιώτικο κοτόπουλο στη γάστρα, και κάνουμε και ένα γρήγορο τιραμισσού έτσι για να γλυκαθούμε το απόγευμα μαζί με τον καφέ μας.
Καλή επιτυχία, και να έχετε μια χαμογελαστή και όμορφη μέρα.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Το μιλφέιγ της Ιωάννας!

Πανεύκολο, πεντανόστιμο και τρώγεται αμέσως από το πιρέξ κατευθείαν!

Υλικά:
2 πακέτα μπισκότα (και σαβαγιάρ και τα τετράγωνα και ότι θέλετε)
1 κρέμα άνθος αραβοσίτου στιγμής βανίλια
1 κουτί σαντιγί
1 λίτρο γάλα ή όσο χρειάζετε
Ζάχαρη άχνη

Πως γίνεται:
Σ’ ένα πυρέξ βάζουμε μια στρώση μπισκότα. Χτυπάμε την κρέμα με το γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες παρασκευής. Βάζουμε μια στρώση κρέμα και από πάνω ξανά μπισκότα κρατώντας λίγα για το στόλισμα και στη συνέχεια στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Φτιάχνουμε τη σαντιγύ και τη τοποθετούμε πάνω από τη κρέμα. Θρυμματίζουμε τα μπισκότα που έχουμε κρατήσει και τα ρίχνουμε πάνω από το μιλφέϊγ. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας με τη ζάχαρη άχνη. Το βάζουμε για μια ώρα στο ψυγείο να παγώσει.

Ευχαριστώ Ιωάννα ;-)

Μακαρονόπιτα

Για σήμερα λοιπόν επειδή τεμπελιάσαμε λίγο από το πρωί, σας έχω μακαρονόπιτα χωρίς φύλλο που είναι εύκολη, γρήγορη και πολύ νόστιμη. Γίνεται με ότι μακαρόνια θέλετε, αρκεί να είναι χοντρά, εγώ πάντως σήμερα την έκανα με μακαρόνια Bob Σφουγγαράκη, μετά από απαίτηση του γιου μου.
Γίνεται και με φύλλο φυσικά αλλά αυτό θα το πούμε άλλη φορά.

Υλικά:
1 πακέτο μακαρόνια πένες
1 λίτρο γάλα φρέσκο
250 γρ. μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
2 αυγά
ζαμπόν 10 φέτες αν θέλετε ή ότι αλλαντικό θέλετε ακόμη και λουκάνικα
τυρί τριμμένο φέτα
αλάτι, πιπέρι

Πως γίνεται:
Ρίχνουμε στο ταψί τα μακαρόνια, και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί, το γάλα να τα σκεπάζει (μπορεί να χρειαστεί κιαλλο. Το γάλα πρέπει να σκεπάζει το τυρί και τα αλλαντικά. Τα ανακταεύουμε με προσοχή και  μετά χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά από πάνω.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά, θα το δείτε όταν θα είναι έτοιμο φαίνεται.

Καλή όρεξη.


Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Αρνάκι Γιουβέτσι

Υλικά:
Ότι αρνάκι/κατσίκι/κρεατικό περίσσεψε από τις γιορτές
δυο φλυτζάνια ρύζι (πιλάφι και μπασμάτι)
αλάτι
βούτυρο φρέσκο
νερό 4 φλυτζάνια
σάλτσα ντομάτας αν θέλετε

Πως γίνεται:
Βάζετε το ρύζι σε πυρέξ ή πήλινο με το βούτυρο, το αλάτι και το νερό. Το βάζετε στο φούρνο και το αφήνετε να βράσει για 20 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο και να πιεί το νερό του. Μόλις γίνει βάζετε από πανω το αρνάκι/κατσίκι/κρεατικό και το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Αν θέλετε βάζετε και τη σάτσα ντομάτας (όπως αρέσει στον καθένα). Το αφήνετε να ψηθεί σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου έτσι ώστε να βγάλει τα ζουμιά του το κρέας πάνω στο ρύζι. Αν χρειαστεί βάζετε λίγο ακόμη νεράκι να μην κολλήσει.

Καλή σας όρεξη!

Μπατζίνα Θεσσαλική

Υλικά:
1 γεμάτο φλυτζάνι κολοκύθα κόκκινη (υπάρχει έτοιμη καθαρισμένη και κομμένη σε γυάλινα βάζα σε συσκευασία) ή 4 κολοκυθάκια καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια.
μισό κιλό τυρί φέτα
3 αυγά
2 χούφτες αλεύρι
1 φλυτζάνι φρέσκο γάλα
250 γραμμάρια βιτάμ ή λάδι
αλάτι

Πως γίνεται:
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας. Λαδώνουμε ένα ταψί μέτριο και λίγο μεγαλούτσικο (θα το δείτε στην πράξη). Απλώνουμε στο ταψί το μείγμα ομοιόμορφα. Θα πρέπει να έχει πάχος 1 1/2 με 2 πόντους το πολύ (αν είναι πιο λεπτή θα καεί, ενώ αν είναι πιο παχιά δεν θα ψηθεί). Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Κάνουμε και το τεστ με το μαχαίρι για σιγουριά.

Πολύ καλημέρα σας

Καλημέρα σε όλους, τυπικά σήμερα αρχίζει η εβδομάδα μια που οι περισσότεροι γυρίζετε στη δουλειά.
Ότι προλαβαίνουμε λοιπόν, φάγαμε πολύ σίγουρα αυτές τις μέρες γιαυτό πρέπει να το χαλαρώσουμε λιγάκι το έρμο το στομάχι.
Σήμερα λοιπόν ας φάμε μια πανεύκολη μπατζίνα από τη θεσσαλία και αν περισεύει αρνάκι,κατσίκι ή ότι άλλο κρεατικό ας το κάνουμε γιουβέτσι να τελειώνει κιαυτό. Όσο για το γλύκο, θα σκεφτώ κάτι δε μπορεί!!
Καλη συνέχεια!

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Πάστα Φλώρα Μήλου


Κέικ Λεμόνι

Αν βαρεθήκατε τόσες μέρες με τις σοκολάτες και τα βαριά γλυκά, το κέικ αυτό είναι μια ελαφριά λύση για όλες τις ώρες, τις εποχές, τις στιγμές, για παιδιά, για μεγάλους, για το σπίτι, για το σχολείο, για τη δουλειά για τα πάντα. Πανεύκολο και πεντανόστιμο.

Υλικά:
3 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζάνι βούτυρο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
3-4 αυγά
μισό φλυτζάνι χυμό στιμένο λεμόνι
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
ζάχαρη άχνη για να βάλουμε από πάνω

Πως γίνεται:
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και την σόδα.
Χτυπάμε το μίγμα αυτό για 3 λεπτά στην μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει θα το καταλάβετε. Βάζουμε το μίγμα σε μία φόρμα για κέικ, καλά βουτυρωμένη και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Για να δούμε αν έχει γίνει το κεικ βουτάμε ένα μαχαίρι μέσα στο κέικ, και αυτο θα πρέπει να βγαίνει "καθαρό". Αφού κρυώσει λίγο το βγάζουμε από τη φόρμα και ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη άχνη.
Τρώγεται σε περίπου μισή ώρα από την ώρα που θα το πάρουνε χαμπάρι!

Καλή σας όρεξη!

Χοιρινό Φρικασέ αυγολέμονο

Υλικά:
1,5 κιλό χοιρινο σε μεγάλα κομμάτια
μπόλικα μαρούλια πλατιά
4-5 ματσάκια κρεμμυδάκια
2 κρεμμύδια ξερά
αλάτι
πιπέρι
λάδι
άνηθο
αυγό και λεμόνι για το αυγολέμονο

Πως γίνεται:
Βάζουμε το χοιρινο με το λαδι να τσιγαριστεί ελαφρά. Προσθέτουμε νερό να το σκεπάζει και το βράζουμε ώσπου να μαλακώσει. Σε χύτρα είναι έτοιμο σε 40 λεπτά. Μόλις γίνει το κρέας το βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα πιάτο και ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα να μαλακώσουν. Μόλις τα λαχανικά 'κατεβούν' ρίχνουμε μέσα και το κρέας και τα μαγειρεύουμε για μισή ώρα σε σιγανή φωτιά κοιτώντας αν θέλει κιάλλο νερό(στη χύτρα θέλει 15 λεπτά το πολύ για να γίνει, σε σιγανή φωτιά πάλι). Αφού γίνουν όλα μαζί, κάνουμε το αυγολέμονο με το γνωστό τρόπο. Ανακατεύουμε να πήξει λιγάκι και είναι έτοιμο.

Καλή σας όρεξη

Τυρόψωμο

Υλικά:
Δυο φλυτζάνια αλεύρι
Δυο φλυτζάνια γάλα
Δυο αυγά
Λάδι
Ρίγανη
Πιπέρι
Φέτα τριμμένη (γύρω στα 300 γραμμάρια)

Πως γίνεται:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά, το γάλα και το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι και λίγο λάδι ανάλογα με την προτίμησή μας. Ρίχνουμε μέσα και τη φέτα και ανακατεύουμε με κουτάλι, όχι με το μίξερ τώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνουμε μέσα τον χυλό και πασπαλίζουμε με την ρίγανη.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
Βγάζουμε απο τον φούρνο και κόβουμε το τυρόψωμο σε κομμάτια.
Μπορεί να γίνει και σε φόρμα για κέικ αν το θέλετε πιο όμορφο, απλώς πρέπει λιγάκι να την βουτυρώσουμε πριν ρίξουμε το χυλό μέσα. Στο ταψάκι μπορούμε να αλείψουμε λίγο βούτυρο ή να βάλουμε λαδόκολα.

Καλημέρα

Πολύ καλημέρα σας, διακοπές ακόμη και αν υπάρχει χρόνος ευκαιρία είναι σήμερα να μαγειρέψουμε ότι τραβάει η όρεξη μας. Η παράδοση θέλει φρικασέ, με το κατσίκι μας κυρίως, αλλά γίνεται νοστιμότατο και με χοιρινο για όσους βαρέθηκαν να τρώνε αρνακι και κατσικάκι απο χτες. Γιαυτό λοιπόν σήμερα τρώμε, χοιρινο φρικασέ στην κατσαρόλα αυγολέμονο, τυρόψωμο  και για να δούμε τι γλυκό μπορούμε να κάνουμε για το απόγευμα.
Καλή ξεκούραση!

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Καλημέρα σε όλους και Χρόνια Πολλά!

Να περάσετε όμορφα, να φάτε να πιείτε και να χαμογελάστε :-)

Καλή σας Μέρα και Χρόνια πολλά με υγεία και πάντα χαρές!

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Τρουφάκια με ζαχαρούχο γάλα.

Υλικά:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
5 κουταλιές σούπας κακάο
1 κουτάλια σούπας βούτυρο
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
Τρούφα μπόλικη

Πως γίνεται:
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το ζαχαρούχο γάλα, το κακάο και το βούτυρο. Ανακατεύουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει ένα πηχτό μίγμα. Το αδειάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ, για να κρυώσει. Το αφήνουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Μετά κάνουμε μικρά μπαλάκια και τα ρίχνουμε μέσα στην τρούφα.
Τα αφήνουμε εκτός ψυγείου να σφίξουν καλά, μετά αν θέλετε βάλτε τα και στο ψυγείο (αν μείνουν φυσικα).

Καλή όρεξη! Ότι πρέπει για μετά τα κρέατα, φτιάξτε μπόλικα γιατί φεύγουν γρήγορα!





Κατσίκι στη γάστρα

Υλικά:
Όσο κατσίκι χωράει η γάστρα σας
Σκόρδο
Βούτυρο/Βιτάμ
Αλάτι (όχι πολύ
Πιπέρι
Μουστάρδα σκόνη

Πως γίνεται:
Πλένετε καλά τα κομμάτια το κατσίκι. Προτιμότερο είναι να βάλετε τα κομμάτια με το περισσότερο κρέας παρά με το κόκκαλο. Το βάζετε στη γάστρα. Βάζετε από πάνω αλάτι λίγο, πιπέρι μπόλικο, σκόνη ή κανονική μουστάρδα, σκόρδο σκελίδες (γίνεται και με σκόνη) και κομμάτια βούτυρο ή βιτάμ.
Κλείνετε το καπάκι και ψήνετε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για τουλάχιστον 6 ώρες. Ανά μία ώρα ρίχνετε και από καμμιά ματιά ναι????
Σερβίρεται με πατάτες τηγανιτές, ρύζι ή ότι άλλο επιθυμείτε.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Μαγειρίτσα αυγολέμονο

Υλικά:
2 μαρούλια
1 μεγάλο ματσάκι άνηθο
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
Mισή ή μία κούπα ρύζι καρολίνα
1 συκωταριά και έντερα
Λίγο φρέσκο βούτυρο ή λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ
1-2 αυγά
1 λεμόνι
Aλάτι, πιπέρι

Πως γίνεται:
Πλένουμε καλά τη συκωταριά. Βράζουμε τη συκωταριά αρκετή ώρα με επτά ποτήρια νερό μέχρι να μαλακώσει. Μόλις μαλακώσει (για να κόβεται καλύτερα) την βγάζουμε από το νερο και το νερό αυτό το σουρώνουμε να μείνει καθαρός ζωμός. Ψιλοκόβουμε τη συκωταριά κανονικά μόλις κρυώσει λίγο. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα μαρούλια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια τα κρεμμυδάκια τον άνηθο το βούτυρο, τη συκωταριά και το νερό που μέσα του είχαμε βράσει τη συκωταριά. Τα αφήνουμε να βράσουν αρκετά (αν έχετε χύτρα θέλει περίπου 20 λεπτάκια).Μετά προσθέτουμε τα μαρούλια το ρύζι και το αλατοπίπερο. Σε χαμηλή φωτιά το βράζουμε ώσπου να φουσκώσει το ρύζι. Όταν ετοιμαστεί χαμηλώνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Το αυγολέμονο γίνεται ως εξής: Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το χυμό ενός λεμονιού και το ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ (αυτό θα κάνει το αυγολέμονό μας να μην «κόψει»). Ρίχνουμε και χτυπάμε καλά μέσα στο μείγμα μας τα ένα ή δύο αυγά (αν ακόμη φοβάστε μην κόψει μπορείτε να βάλετε μόνο τον κρόκο). Προσθέτουμε σιγά – σιγά αρκετή ποσότητα από το ζουμί της μαγειρίτσας μας, ανακατεύοντας διαρκώς το αυγολέμονο.
Κατόπιν το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μας, το αφήνουμε να πάρει μια βράση και σβήνουμε τη φωτιά. Αν θέλετε να γίνει πιο πηχτό κάντε το ίδιο με λίγο νεράκι και 2-3 κουταλιές κορνφλάουρ.

Καλή επιτυχία, Καλή όρεξη και Καλή Ανάσταση.


Ρυζόπιτα

Υλικά:
1 πακέτο φύλλα κρούστας (ή το κάνετε μόνοι σας)
2 φλυτζάνια ρύζι γλασέ
2 φλυτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
δυόμισι φλυτζάνια ζάχαρη
μια χούφτα σταφίδες
μισό βιτάμ για μέσα και για τα φύλλα
2 βανίλιες
λίγη κανέλα
αν θέλετε ζάχαρη άχνη για πάνω

Πως γίνεται:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε 4 φλιτζάνια νερό και το βιτάμ να βράσουν. Όταν αρχίσουν, προσθέτουμε το ρύζι και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ενάμισι φλιτζάνι ζάχαρη, τις βανίλιες, τις σταφίδες και την κανέλα αφήνοντάς τα να πάρουν μία τελευταία βράση. Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε τα καρύδια με την υπόλοιπη ζάχαρη προσθέτοντας και εκεί λίγη κανέλα. Σε ένα ταψί στρώνουμε το ένα τρίτο από τα φύλλα κρούστας που έχουμε αλείφοντάς τα ανάμεσα με λίγο λιωμένο βιτάμ. Πασπαλίζουμε καλά το φύλλο με καρύδι και από πάνω στρώνουμε δύο καινούργια φύλλα. Πάνω του στρώνουμε τόσο ρύζι ώστε να καλυφθεί καλά όλη η επιφάνεια του φύλλου. Συνεχίζουμε έτσι εναλλάξ καρύδι και ρύζι ώστε να καταναλώσουμε το ένα τρίτο των φύλλων κρούστας. Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα αλείφοντάς τα ανάμεσα με λίγο λιωμένο βιτάμ. Πριν ψήσουμε την πίτα μας την χαράζουμε σε κομμάτια. Την ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Όταν ψηθεί πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα ή και ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε όταν κρυώσει.

Καλημέρα σας!

Καλημέρα και σήμερα, Μ. Σάββατο και έχουμε πολύ δουλειά μέχρι το βράδυ. Για όσους κρατάνε την παράδοση ως τα μεσάνυχτα που θα φάμε (επιτέλους) τη μαγειρίτσα, κάντε στα γρήγορα μια ρυζόπιτα για να χετε να μασουλάτε όλη μέρα, και συνεχίζουμε με τα μαγειρέματα των σημερινών και αυριανών νοστιμιών.
Καλό κουράγιο και Καλή Ανάσταση :-)

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Χαλβάς Φαρσάλων έυκολος.

Υλικά:
2 κούπες νεζεστέ
3 κούπες ζάχαρη
6 κούπες νερό
100 γρμμάρια φυτίνη/βιτάμ
1 κούπα αμύγδαλα
Κανέλα

Πως γίνεται:
Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα (στο φούρνο σε λαδόκολα για 15 λεπτάκια). Διαλύουμε το νεζεστέ σε 3 κούπες νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και λιώνουμε τη μισή ζάχαρη να γίνει καφέ καραμέλα. Βάζουμε το βιτάμ, το υπόλοιπο νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και όταν αρχίζει να βράζει προσθέτουμε το νερό με το νεζεστέ όπως έχει διαλυθεί. Ανακατεύουμε συνέχεια (αργεί λίγο να πήξει προσέξτε όμως γιατί το κάνει ξαφνικά). Μόλις πήξει το αδειάζουμε σε πυρέξ και το βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτάκια να πάρει χρώμα πάνω πάνω. Αν θέλετε πασπαλίζετε και με ζάχαρη ή καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Πατάτες με λαχανικά στην κατσαρόλα.

Υλικά:
Όσες πατάτες θέλετε ανάλογα πόσοι είστε.
Φασολάκια
Αρακά
2 Πράσα
Πιπεριές μακρόστενες
Φρέσκο κρεμμυδάκι
2 ξερά κρεμμύδια
Άνηθο (αν θέλετε)
Σάλτσα κονσέρβα ή ντοματάκια ή ότι θέλετε
Αλάτι, πιπέρι
Σκόρδο μια σκελίδα
Αν θέλετε μαργαρίνη ή φυτίνη ένα κουτάλι της σούπας
Νερό

Πως γίνεται:
Τσιγαρίζουμε με τη μαργαρίνη στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σκόρδο και τις πιπεριές. Αν δε βάλετε καθόλου μαργαρίνη τότε βάζετε πρώτα αυτά με λίγο νερό να βράσουν να μαλακώσουν. Μετά προσθέτουμε ολα τα υπόλοιπα υλικά (όλα κομμένα σε κομματάκια όχι πολυ μικρά αλλά ούτε και πολύ μεγάλα). Ρίχνουμε και το ντοματοχυμό, το αλάτι και το πιπέρι, βάζουμε νερό να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν αρκετή ώρα σε σιγανή φωτιά συμπληρώνοντας νερό όταν χρειάζεται. Αν έχετε χύτρα κλεινετε το καπάκι και μόλις σφυρίξει το χαμηλώνετε και το αφήνετε για 20 λεπτά (μα πάρτε μια χύτρα είναι τόσο έυκολο). Σερβίρονται ζεστά με μπόλικο ψωμί.

Καλή όρεξη






Καλημέρες.

Πολύ καλημέρα σας! Μ. Παρασκευή σήμερα, τελειώνουν οι μέρες τις νηστείας όπου νάναι, ετοιμάστε τα στομάχια σας για τα βαριά φαγητά που έρχονται τις επόμενες μέρες.
Σήμερα τρώμε πατάτες με λαχανικά διάφορα στην κατσαρόλα, χωρίς καθόλου λάδι, ψωμάκι φρέσκο για να χορτάσουμε, και χαλβά Φαρσάλων που έφτιαξα χτες και πραγματικά, αν και είναι λίγο ζόρικος, το αποτέλεσμα δικαιώνει! Για να μην τρέχουμε λοιπόν στα Τέμπη να αγοράσουμε (γιατί ΜΟΝΟ εκεί έχει σωστο, πεντανόστιμο, τέτοιο χαλβα, εδώ κοντά σε εμάς τουλάχιστον) ας μάθουμε να κάνουμε μόνοι μας. Αξίζει τον κόπο.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη

Αύριο έρχονται τα Πασχαλινά εεεεεε :-)

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μηλόπιτα του κουμπάρου νηστίσιμη.

Υλικά για τη ζύμη της τάρτας:
1,5 φλυτζάνι αλέυρι
μισό φλυτζάνι και παραπάνω μαργαρίνη (εκτός νηστείας βούτυρο κλπ)
αλάτι
λίγο ή πολύ ζάχαρη ανάλογα τι θέλετε και πως να είναι η τάρτα.
Νερό φυσικά όσο πάρει για να γίνει η ζύμη.

Υλικά για τη γέμιση: 
4 μήλα ότι θέλετε και ανάμικτα και πραγματικά ότι θέλετε
μισό ποτήρι ζάχαρη
κανέλα αν σας αρέσει
καρύδια, αμύγδαλα ότι άλλο θέλετε
λίγο μαργαρίνη ή βιτάμ

Πως γίνεται η ζύμη:
Τρίβουμε το βούτυρο με το χέρι μας και το ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι. Μόλις η ζύμη μας γίνει χοντρά κομματάκια σαν ψίχουλα, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό και λίγο αλάτι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
Ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη και το βάζουμε στην ταρτιέρα που έχουμε απο πριν βουτυρώσει. Φροντίζουμε ώστε να προεξέχει στα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Τρυπάμε την ζύμη με ένα πηρούνι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά που θα απλώσουμε πάνω στην τάρτα πριν την ψήσουμε.
Αυτή είναι η εύκολη ζύμη τάρτας για αρχή, όσοι ξέρουν να κάνουν την κανονική ας ακολουθήσουν την διαδικασία τη δύσκολη, αν και η νοστιμιά είναι η ίδια.

Πως γίνεται η γέμιση:
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε κομμάτια, βγάζουμε φυσικά τα κουκούτσια, τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την κανέλα και ότι άλλο θέλουμε και τα βάζουμε πάνω στη ζύμη. Αν θέλουμε κλείνουμε την τάρτα, αν όχι την αφήνουμε ανοιχτή. 
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μετά ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη άχνη αν η τάρτα μας είναι ανοιχτή. Αν είναι κλειστή απλά την κόβουμε και την τρώμε αμέσως.

Καλή επιτυχία.



Σπανακόρυζο.

Υλικά:
1,5 κιλό σπανάκι φρέσκο ή συσκευασία από το s/m
3 κρεμμυδια
1 ποτήρι ρύζι καρολίνα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
άνηθο
λάδι (καλαμποκέλαιο αυτές τις μέρες)
αλάτι, πιπέρι
χυμό από 2 λεμόνια

Πως γίνεται:
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, αν είναι έτοιμη συσκευασία ξέρετε πως να το κάνετε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια, βάζουμε το σπανάκι, ρίχνουμε τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και 3 ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει να μαλακώσει. Αφού μαλακώσει και κατεβεί αρκετά προσθέτουμε και το ρύζι, το αφήνουμε να σιγοβράσει και προσθέτουμε αν χρειαστεί κιάλλο νερο. Μόλις το ρύζι φουσκώσει το φαγητό μας είναι έτοιμο. Ρίχνουμε και το χυμό από τα λεμόνια και ανακατεύουμε.
Καλή όρεξη. 

Μελιτζανοσαλάτα πικάντικη.

Υλικά:
3 μεγάλες μελιτζάνες (και 4 καλά είναι)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στο multi
2 πιπεριές Φλωρίνης σε κομματάκια
μαϊντανό (αν θέλετε)
1 ντομάτα (αν θέλετε)
3 σκελίδες σκόρδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια τριμμένα κιαυτά στο multi
λάδι
ξύδι άσπρο
αλάτι, πιπέρι

Πως γίνεται:
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και τυλίγουμε την κάθε μια ξεχωριστά με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Αφού κρυώσουν καλά, τις ξεφλουδίζουμε και λιανίζουμε το εσωτερικό τους, είτε στο multi είτε με το πιρούνι, όπως το προτιμάτε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας.
Την βάζουμε σε τάπερ, και στο ψυγείο να κρυώσει.
Καλή όρεξη, τρώγεται με άπειρο ψωμί γιαυτό φροντίστε να φτιάξετε φρέσκο.





Πατατοσαλάτα.

Υλικά:
4 μεγάλες πατάτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κόκκινη ή πράσινη πιπεριά
Μαϊντανό
καλαμποκέλαιο
αλάτι, πιπέρι
χυμό λεμονιού

Πως γίνεται:
Βράζουμε ή ψήνουμε τις πατάτες (στο φούρνο τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο και τη φλούδα τους). Τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες την πιπεριά και τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με τα υπόλιπα υλικά. Ρίχνουμε και τις πατάτες και ανακατεύουμε και πάλι. Τη βάζουμε στο ψυγείο, τρώγεται και ζεστή και κρύα.



Καλημέρα σας!

Καλημερούδια λοιπόν και σήμερα, Μ. Πέμπτη βάφουμε τα αυγά μας να ομορφύνει λίγο το σπίτι και μαγειρεύουμε: σπανακόρυζο, πατατοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα (που πάει με όλα), και φυσικά τη μηλόπιτα που σας είπα από εχθές.
Καλή συνέχεια.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αύριο Νηστίσιμη μηλόπιτα ειδικά για τον κουμπάρο!


Τσουρέκιααααααα!!!!

Υλικά:
ένα κιλό αλεύρι για τσουρέκι
300 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμαρια βούτυρο λιωμένο
5 αυγά
3 φακελάκια μαγιά
1 κουτ. γλ. αλάτι
ένα φλυτζάνι γάλα χλιαρο (ή 200 γραμμάρια)
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουτ. μαχλέπι σκόνη
1 κουτ. μαστίχα σκόνη (αυτά τα δυο κρίνετε και βάζετε ανάλογα το πόσο έντονη θέλετε να είναι η γεύση)

Πως γίνεται:
Φτιάχνουμε ένα ζυμάρι με τη μαγιά το γάλα και το 1/4 από το αλεύρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει. Χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι και όλα τα μυρωδικά μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι. Προσθέτουμε το ζυμάρι που έχει φουσκώσει και το ζυμώνουμε με τα χέρια να γίνει ολόκληρο μάζα μαλακή. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει (προσοχή πρέπει να γίνει διπλάσιο σε όγκο). Μόλις γίνει, πλάθουμε τσουρέκια σε ότι σχήμα μας αρέσει και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα αφήνουμε σε ζετό μέρος (μέσα στο φούρνο στους 50 βαθμούς είναι ότι πρέπει) για να φουσκώσουν (αμάν αυτό το φούσκωμα μισή μέρα φουσκώνουν πια). Τα αλείφουμε μόλις φουσκώσουν με χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 40 λεπτά. 

Φασολάδα παραδοσιακή.

Υλικά:

·       500 γρ. φασόλια χοντρά (μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ)
·       2-3 καρότα κομμένα ροδέλες
·       1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
·       4 κλωνάρια σέλινο (προαιρετικά)
·       200 γρ. ντομάτα τριμμένη
·       μια μικρή συσκευασία ντοματοχυμού
·      1 φλ.τσαγιού καλαμποκέλαιο
·      χυμό από μισό λεμόνι
·      1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά αλλά πραγματικά είναι τέλειο)
 αλάτι, πιπέρι

Πως γίνεται:
Βάζουμε τα φασόλια από το βράδι σε νερό να μουλιάσουν να μαλακώσουν.
Το πρωί ξεκινάμε το βράσιμο τους. Αφήνουμε τα φασόλια να πάρουν μια βράση και πετάμε το πρώτο νερό. Μετά ξαναβάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και ρίχνουμε βραστό νερό για να βράσουν πιο γρήγορα. Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας προς το τέλος την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ και το χυμό λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού τα χυλώνει και τα κάνει πηχτούτσικα.
Αν έχετε χύτρα (πάρτε μια δεν υπάρχει λόγος να παιδεύεστε με την κατσαρόλα δέκα ώρες να γίνει το φαγητό) με τον ίδιο τρόπο αφήνετε να πάρουν μια βράση (μόλις σφυρίξει η χύτρα για 3-4 λεπτά και την βγάζετε από τη φωτιά) και μετά βάζετε ολα τα υλικά εκτός από το λεμόνι και το μπούκοβο μέσα και τα αφήνετε να βράσουν για περίπου μισή ώρα με σαράντα λεπτά σε χαμηλή φωτιά φυσικά, ανάλογα πόσο μαλακά θέλετε τα φασόλια. Μόλις τελειώσει ο χρόνος κατεβάζετε τη χύτρα από τη φωτιά την αφήνετε να ανοίξει μόνη της και μετά βάζετε το χυμό λεμόνι για να πήξει λίγο ακόμη και φυσικά το μπούκοβο. 
Καλή όρεξη σε όλους.  
 

Καλημέρα σας!

Καλημέρα και σήμερα, Μ.Τετάρτη και σιγά σιγά νομίζω ότι πρέπει να ετοιμαστούμε για το Πάσχα. Γιαυτό ας αρχίσουμε με τα τσουρέκια, που παίρνουν λίγο χρόνο παραπάνω για να ετοιμαστούν αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο όταν είναι σπιτικά.
Όσο για το σημερινό μας φαγητό, ελπίζω να μουλιάσατε τα φασόλια γιατί η φασολάδα μας θα είναι εξίσου νόστιμη αλλά πάρα πολύ εύκολη.
Σήμερα λοιπόν τρώμε: τηγανίτες με μέλι για πρωϊνό, φασολάδα και πατάτες τηγανιτές για μεσημεριανό με πιπεριές φλωρίνης σαλατίτσα, μπόλικο ψωμάκι φρέσκο (ξανακάντε είναι τόσο εύκολο!) και χαλβά σιμιγδαλένιο που ναι πολύ γρήγορο και εύκολο γλυκό, γιατι με τα τσουρέκια δε νομίζω να μείνει και πολύς χρόνος για μαγείρεμα.
Καλή επιτυχία

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Νηστίσιμη Καρυδόπιτα.

Υλικά:
6 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό κατά προτίμηση
2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια καρύδια καθαρισμένα
μισό φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
μισό φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
μισό φλιτζάνι κονιάκ
1 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1 λεμόνι
5 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουτάλι σούπας κανέλλα
μισό κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο
νερό όσο πάρει αν γίνει σφιχτό το ζυμάρι
ζάχαρι άχνη αν θέλετε για από πάνω

Πως γίνεται:
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν. Παίρνουμε το ξύσμα από τη φλούδα του λεμονιού και το ρίχνουμε στο μπωλ. Επίσης προσθέτουμε: τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τις σταφίδες, τα καρύδια χοντροκομμένα, το κονιάκ και 3 φλιτζάνια νερό και τα χτυπάμε να ανακατευτούν καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν ανακατευτούν καλά, λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας και το ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 1 ώρα. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε την καρυδόπιτα με ζάχαρη άχνη.
Αν θέλετε κάνετε και σιρόπι ξεχωριστά με ζάχαρη, νερό και λεμόνι και το ρίχνεται στη ζεστή ακόμη καρυδόπιτα. Χωρίς σιρόπι είναι σαν κέικ με καρύδια, με σιρόπι όμως............. μπορείτε να καταλάβετε.......


Αύριο έχει φασολάδα στην κατσαρόλα ή και στο φούρνο!!!!!

Γιαυτό από τώρα κιόλας βάλτε τα φασόλια να μουλιάσουνε, μη μου λέτε αύριο ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΑΦΟΥ ΔΕ ΜΟΥΛΙΑΣΑ ΦΑΣΟΛΙΑ Ε?????
Εγώ το πα, δε θα χω τύψεις :)


Λικέρ Κεράσι.

Τώρα που βγαίνουν τα κεράσια, ευκαιρία είναι για αυτό το καταπληκτικό και υπερνόστιμο λικέρ που πίνετε όλο το χρόνο, όλες τις ώρες και με όλους τους τρόπους....

Υλικά:
1 κιλό κεράσια
700 ml οινόπνευμα ποτοποιϊας ή ρακί ή κονιάκ
1 κιλό ζάχαρη
1/2 λίτρο νερό
1 ξυλο κανέλας
3 καρφάκια γαρύφαλλο (όσο πιο πολύ γαρύφαλλο, τόσο πιο έντονη γεύση θα έχει το λικέρ)

Πως γίνεται:
Καθαρίζουμε τα κεράσια απ'τα κουκούτσια (θα αγανακτήσετε το ξέρω).
Ρίχνουμε τα καθαρά κεράσια σε γυάλινο μπουκάλι, ή ακόμη καλύτερα σε γυάλινο βαζάκι αλλά μεγαλούτσικο, μαζί με το οινόπνευμα και λίγη από τη ζάχαρη (περίπου 5 - 6 κ.σ.). Βάζουμε το βάζο στον ήλιο για 3 - 4 βδομάδες και την πρώτη βδομάδα ανακινούμε για να διαλύσει η ζάχαρη καλά.
Οταν περάσει ο καιρός μαζεύουμε το ποτό και φτιάχνουμε σιρόπι με την υπόλοιπη ζάχαρη και το νερό μαζί και τα κανελογαρύφαλλα. Αφού βράσει για 3 λεπτά το σουρώνουμε και τ' αφήνουμε να κρυώσει πριν το ρίξουμε στο ποτό.
Τ'ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά και αφήνουμε για 1 - 2 βδομάδες να πάλι σε γυάλινο βάζο να μπερδευτούνε οι γεύσεις τους. Μετά το βάζουμε (επιτέλους) σε μπουκάλι, πάλι γυάλινο και το πίνουμε (μετά από τόσο κόπο θες να το πιείς και δε κατεβαίνει το ρημάδι).
Και για να μη ξεχάσω, γίνεται και με βύσσινο εξίσου νόστιμο και εξίσου δύσκολο όταν καθαρίζουμε τα βύσσινα.





Πανέυκολο ψωμί με φαρινάπ και μπύρα.

Αυτό το ψωμί είναι πολύ εύκολο αλλά τρώγεται αμέσως, αν μείνει δεν είναι και τόσο καλό να το ξέρετε.

Υλικά: 
1 πακέτο φαρίνα
1 κουτάκι μπύρα
1 κουτ γλυκ. αλάτι
1 κουτ σουπ. λάδι
προαιρετικά σουσάμι

Πως γίνεται:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε στη μέση μια τρύπα, όπου ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο τη μπύρα και ζυμώνουμε κάνα 10 λεπτό.
Τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί κάνα μισάωρο το ζυμάρι μας.
Ζυμώνουμε ελαφρά σε σχήμα καρβελιού.
Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι.
Ρίχνουμε σουσάμι, το πατάμε λίγο να κολλήσει, το χαράζουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για καμιά ώρα.


Πολύ εύκολη και εύχρηστη συνταγή που την 'δανείστηκα' και εγώ και την κάνω πάρα πολύ συχνά. 

Πίτα με λαχανικά διάφορα.

Για να εξηγούμαστε, αυτή η πίτα είναι πολύ πιο νόστιμη αν βάλουμε και τυριά μέσα, όσοι λοιπόν δεν κάνουν νηστεία από τυριά κλπ μπορούν να την κάνουν βάζοντας μέσα ΚΑΙ τα τυριά, όσοι πάλι όχι, κάντε την μόνο με λαχανικά και από εβδομάδα κάντε την και κανονικά με τα τυράκια της για μέγιστη απόλαυση.

Υλικά: 
1 ή 2 φύλλα σφολιάτας ανάλογα τον τρόπο (γίνεται και με φύλλα κρούστας θα δείτε παρακάτω)
350 γρ. κρέμα γάλακτος
125 γρ. τυρί τριμμένο (κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα)
πιπεριές πολύχρωμες και πράσινες, σε φέτες
μανιτάρια σε φέτες (1 μικρή κονσέρβα)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό σε φέτες
2 πράσα σε φέτες
κρεμμυδάκια φρέσκα 2-3
φέτα τριμμένη
2 ντομάτες σε φέτες (αντί για την κρέμα γάλακτος θα βάλετε ένα κουτί ντοματοχυμό)
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι - πιπέρι μαύρο
125 γρ. βούτυρο λιωμένο (μαργαρίνη ή λάδι για τη νηστεία)

Πως γίνεται:
Τρόπος πρώτος για την κανονική με την κρέμα γάλακτος και τα τυριά:
Βάζουμε όλα τα λαχανικά εκτός από την ντομάτα σε τηγάνι μαζί με το βούτυρο και τα μαραίνουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά.
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε κρέμα γάλακτος,  το αλάτι, το πιπέρι, και το μοσχοκάρυδο.
Βουτυρώνουμε το ταψί, και βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.
Στρώνουμε από πάνω τα χόρτα, τα σκεπάζουμε με το μίγμα της κρέμας γάλακτος και απο πάνω βάζουμε τα τυριά με τη φέτα και την ντομάτα κομμένη σε ροδέλες.
Ψήνω σε μέτριο προς ζεστό φούρνο στους 180-200 μέχρι να ψηθεί.
Τρόπος δέυτερος για τη σκέτη χωρίς τα τυριά: 
Αν την κάνετε σκέτη θα χρησιμοποιείστε 2 φύλα σφολιάτας πάνω κάτω ή θα βάλετε τα κλασικά φύλλα κρούστας σαν κανονική πίτα.
Με τον ίδιο τρόπο βάζουμε τα λαχανικά σε τηγάνι και τις ντομάτες και τον ντοματοχυμό και τα μαγειρέυουμε να μαραθούν ελαφρά. Ύστερα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κάνουμε τη γέμιση της πίτας μας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά απλώνουμε στο ταψί το φύλλο σφολιάτας λαδωμένο, βάζουμε από πάνω τη γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο σφολιάτας.
Λαδώνουμε επίσης και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτάκια περίπου, θα το δείτε μόλις είναι έτοιμο.

 

Κολοκυθάκια με πατάτες στο φούρνο.

Υλικά: 
4-5 μεγάλα κολοκυθάκια (κομμένα σε κυβάκια)
4 μεγαλούτσικες πατάτες (κομμένες επίσης σε κυβάκια)
2 σκ. σκόρδο λιωμένες
2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ντοματίνια κομμένα στη μέση
Χυμός από 1/2 λεμόνι (προαιρετικά.)
αλάτι - πιπέρι

Πως γίνεται:
Προθαιρμένουμε το φούρνο στους 200.
Βάζουμε τα κολοκυθάκια και τις πατάτες σε ταψί με το σκόρδο, βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι και το δενδρολίβανο.
Ρίχνουμε το λάδι από πάνω και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τις ντομάτες  και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Περιχύνουμε, με τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Φυσικά γίνεται και στην κατσαρόλα και στην χύτρα αν θέλετε, αλλά νομίζω στο φούρνο είναι πιο νόστιμο.



Καλημέρα σε όλους.

Και πάλι Καλή σας Μέρα!
Σήμερα, Μ. Τρίτη και για να δούμε τι μπορούμε να μαγειρέψουμε για να κάνουμε πιο νόστιμη τη μέρα μας. Νομίζω πως κολοκυθάκια με πατάτες στο φούρνο, και μια πίτα με διάφορα λαχανικά είναι ότι πρέπει. Και μήπως να κάναμε και δικό μας ψωμί σήμερα?? Για να δούμε.....

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας πανευκολότατο!

Υλικά:
Μια συσκευασία φαρινάπ (μισό κιλό)
3 ποτήρια ζάχαρη
10 κουταλάκια κακάο
ένα ποτήρι καλαμποκέλαιο
2 κουταλιές ξύδι
3 βανίλιες
λίγο αλάτι
ζάχαρη άχνη
νερό

Πως γίνεται:
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετούτσικα μέχρι να ασπρίσουν. Βάζουμε το ξύδι, τις βανίλιες, το αλάτι και το κακάο, καθώς και 3 ποτήρια νερο και χτυπάμε να γίνει όλο ένα μείγμα. Μετά αρχίζουμε να βάζουμε το αλεύρι σιγά σιγά χτυπώντας συνεχώς. Όταν ανακατευτούν όλα καλά, σταματάμε το χτύπημα. Βάζουμε λάδι σε μια φόρμα ή αντικολλητικό ταψί και ρίχνουμε εκεί το μείγμα όπως είναι. Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς (και λίγο παρακάτω) για 40-45 λεπτά, θα το δείτε. Όταν κρυώσει βάζουμε από πάνω ζάχαρη άχνη.
Για να δούμε αν το κέικ έγινε, βουτάμε ένα μεταλικό μαχαίρι με προσοχή μέσα, αν βγει χωρίς να είναι λερωμένο τότε το κέικ μας είναι έτοιμο. 

Γεμιστά λαδερά στη γάστρα.

Υλικά:
Ντομάτες και πιπεριές (όσα χωράει η γάστρα σας)
Ρύζι καρολίνα
4-5 κρεμμυδια
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Μυρωδικά ότι θέλετε
Λάδι
Αλάτι, Πιπέρι

Πως γίνεται:
Βγάζουμε το μέσα από τις ντομάτες και το βάζουμε σε ένα μπωλ, αν θέλετε το περνάτε και από το multi να γίνει ακόμη πιο νερουλο. Ρίχνουμε μέσα ρύζι ανάλογα με το πόσα γεμιστά θα έχετε, και μετά τρίβουμε τα κρεμμυδια με το κρεμμυδάκι και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα. Προσθέτουμε ότι μυρωδικά θέλουμε, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, σκόρδο, φυσικά το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλετε βάζετε και λίγο πρόσθετη σάλτσα αλλά αν οι ντομάτες είναι αρκετές και έχει βγει πολύ υλικό νόμίζω δε θα χρειαστεί. Ανακατέυουμε και αρχίζουμε να γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες. Μόλις τελειώσει το γέμισμα, κλείνουμε τα καπάκια τους και τα βάζουμε στη γάστρα με τη σειρά όπως κάνουμε και στο ταψί. Ρίχνουμε πολύ λιγο νεράκι και λάδι από πάνω και τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου μια ωρίτσα. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη.

Καλημέρα σας!

Καλή σας μέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα να χουμε. Μ. Δευτέρα σήμερα και για όλη την εβδομάδα τα φαγητά μας θα είναι νηστίσιμα αλλά εξίσου νόστιμα.
Σήμερα λοιπόν τρώμε γεμιστά λαδερά στη γάστρα και ωραιότατο κέηκ σοκολάτας. Για πρωϊνό βέβαια αρχίσαμε να δυσκολευόμαστε λίγο, το φρυγανισμένο ψωμί με μαρμελάδα ή μέλι σκέτο είναι μια λύση, αλλά μήπως να φτιάχναμε καμμιά νηστίσιμη σπανακόπιτα να κρατήσει κανα δυο μερούλες (ναι σιγά μη κρταήσει) για αλλαγή γεύσης στο πρωϊνό? Επίσης μια λύση είναι και οι τηγανίτες που είπαμε με μαρμελάδα ή και μέλι για να αλλάζει λίγο η γεύση μας και να μη τρώμε συνέχει ψωμί και φρυγανιές. 

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα.

Υλικα:
Γενικά ο χαλβάς να θυμάστε είναι 1,2,3,4, που σημαίνει:
1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια σιμιγδάλι
4 ποτήρια νερό
εδώ θέλουμε και 300 γραμμάρια κουβερτούρα για να γίνει σοκολατένιος.

Πως γίνεται:
Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί καί μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το σιμγδάλι πρώτα, ανακατεύουμε λίγο να ξανθυνει και να καβουρντιστεί (όχι πολύ) και αμέσως μετά βάζουμε και τι ζάχαρη. Προσοχή να μην αρπάξει όμως. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Έχουμε βράσει το νερό και σιγά σιγά το προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε για δέκα περίπου λεπτά για να ψηθεί ο χαλβάς καλά. Θα το καταλάβετε όταν θα χει πιεί όλο το νερό. Μόλις ετοιμαστεί το ξανακατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα τριμμένη στον τρίφτη. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο. Βάζουμε σε μπωλάκια ή φορμάκια ότι έχετε. Αν λιώσετε την κουβερτούρα μπορείτε να τη βάλετε με διάφορους τρόπους στο χαλβά, δημιουργήστε με φαντασία, το γευστικό αποτέλεσμα είναι άψογο πάντως.


Μπακαλιάρος σκορδαλιά.

Υλικά: 
Όσα φιλέτα μπακαλιάρου θέλετε
3 φλυτζάνια αλεύρι
νερό για το κουρκούτι
λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά (με ψωμί): 
ένα μπαγιάτικο ψωμί χωρίς τις γωνίες
3 σκελίδες σκόρδο
λάδι
ξύδι
αλάτι

Για τη σκορδαλιά (με πατάτα):
4 πατάτες βρασμένες
2 σκελίδες σκόρδο
λάδι
ξύδι
αλάτι

Πως γίνεται:
Ξεπλένουμε καλά το μπακαλιάρο. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας το αλεύρι με το νερό μέχρι να γίνει χυλός. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει. Βουτάμε τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι και βουρ μέσα στο τηγάνι. Μόλις ροδίσει είναι έτοιμο. Το βάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας για να αποροφήσει το παραπανίσιο λάδι.

Σκορδαλιές:
Μουσκεύουμε το ψωμί να μαλακώσει. Βάζουμε στο multi το σκόρδο, το λάδι το ξύδι και τα διαλύουμε. Σιγά σιγά προσθέτουμε και το ψωμί και όσα από τα παραπάνω μαζί με το αλάτι κατά βούληση και επιθυμία του καθενός. Τρώγεται και ζεστή και κρύα.
Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε και τη σκορδαλιά με τις πατάτες.

Καλή όρεξη, Πολύ όρεξη :-)

Τηγανίτες πανεύκολες.

Υλικά:
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι μπλε για όλες τις χρήσεις
2,5 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
ελαιόλαδο για το τηγάνι (γίνεται και με καλαμποκέλαιο για πιο ελαφρύ)
Μέλι ή ζάχαρη για το σερβίρισμα

Πως γίνεται:
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι το αλεύρι με το νερό καλύτερα όχι στο μίξερ γιατί δε γίνεται καλός ο χυλός, μέχρι να έχουμε ένα χυλό που να στέκεται λίγο, σχεδόν ίδιον με αυτόν που γίνεται στους λουκουμάδες. Βάζουμε σ' ένα μεγάλο τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει αρκετά.
Παίρνουμε με ένα κουτάλι της σούπας από τον χυλό  και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Γεμίζουμε όλο το τηγάνι με τηγανίτες. Όταν πάρουν χρυσαφί χρώμα, τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε πρώτα σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας , για να τραβήξει το περιττό λάδι. Πριν κρυώσουν βάζουμε μέλι ή ζάχαρη από πάνω (ή και τα δύο για υπερπαραγωγή γλυκού) και τις τρώμε μετά μανίας και άμεσα παρακαλώ πολύ. Δε θέλω να μείνει ούτε μια!

Πολύ Καλημέρα σας!

Σήμερα Κυριακή των Βαΐων λοιπον, και επειδή κάποιοι από μας κρατάνε τις παραδόσεις (που και που καλό κάνει είναι η αλήθεια), ας κάνουμε ένα κλασικό φαγητό της σημερινής ημέρας.
Τρώμε λοιπόν: Τηγανίτες με μέλι για πρωϊνό, και για μεσημεριανό σας έχω μπακαλιάρο (ή γαλέο) σκορδαλιά και πατάτες τηγανιτές, και χαλβά σιμιγδαλένιο με κουβερτούρα (γιατί μετά τη σκορδαλιά μόνο η σοκολάτα μας σώζει ή κανα δυο κιλά σιροπιαστά αλλά αυτά είναι δύσκολα να φτιαχτούν Κυριακάτικα).
Για ότι άλλο, θα δούμε στην πορεία.....

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Σπιτικό Λικέρ (Irish cream) Τ Ε Λ Ε Ι Ο!!!!!!

Υλικά:
μια κούπα κρέμα γάλακτος
ένα κουτί ζαχαρούχο
μιάμιση κούπα ουίσκι
δυο κουταλιές της σούπας σιρόπι σοκολάτας
ένα κουταλάκι του γλυκού καφέ
μια βανίλια
ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου

Πως γίνεται:
Στο μπλέντερ ανακατεύουμε για ένα λεπτό την κρέμα γάλακτος, το ζαχαρούχο, το ουίσκυ, το σιρόπι σοκολάτας, τον καφέ, τη βανίλια και το εκχύλισμα. Αν θέλουμε πιο έντονη τη γεύση του αλκοόλ, αυξάνουμε τη δόση του ουίσκυ. Αν θέλουμε πιο γλυκό το λικέρ, μειώνουμε το ουίσκυ κι αυξάνουμε το σιρόπι σοκολάτας!
Βάζουμε το λικέρ σε γυάλινα μπουκάλια, στο ψυγείο. Διατηρείται μέχρι και 1 μήνα! Κάνουμε τέλειο Ιrish coffee, το βάζουμε σε κέικ και τούρτες και φυσικά το πίνουμε και σκέτο που είναι πεντανοστιμότατο!

Κορμός με κουβερτούρα.

Υλικά: 

3 κουβερτούρες (των 125 γραμμαρίων)
300 γραμμαρια χαλβά (κλασικό συσκευασίας με ότι γεύση θέλετε αν και ο σκέτος είναι ο καλύτερος)
τρεις κουταλιές της σούπας ταχίνι
μια κουταλιά μέλι
δυο κουταλιές κακάο
και ότι ξηρούς καρπούς θέλετε προαιρετικά

Πως γίνεται:

Λιώνουμε τις σοκολάτες σε ένα μπωλ και ρίχνουμε το ταχίνι και το μέλι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μετά και το κακάο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μείγμα αυτό και μετά κόβουμε τον χαλβά σε κομματάκια και τον ρίχνουμε μέσα. Προσοχή να μη λιώσει τελείως ο χαλβάς, να τον βλέπουμε να στέκεται μέσα. Βάζουμε το μείγμα σε στενόμακρη φόρμα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από δυο-τρεις ώρες τον βγάζουμε, κόβουμε σε φέτες και τον τρώμε επιτόπου.


Απίστευτο και πεντανόστιμο λέμε!!!!

Πατατόπιτα νηστίσιμη.

Υλικα:
ένα πακέτο φύλλα (ή που θα τα κάνετε αν δε βαριέστε)
5 βρασμένες πατάτες
2 κολοκυθάκια τριμμένα
3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες κομματάκια
ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και παραπάνω αμα θέλετε)
1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη στο multi
ένα φλυτζάνι άνηθο
αλάτι & πιπέρι
ρίγανη (προαιρετικά)
λάδι για τα φύλλα και για τα υλικά όσο πάρει

Πως γίνεται:
Βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια με τις πιπεριές και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Μετά ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα ανακατεύουμε να τσιγαριστούν και αυτά.
Τρίβουμε τις πατάτες στον χοντρό τρίφτη και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Μετά ρίχνουμε τη ντομάτα, τον άνηθο, και τα υπόλοιπα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη κλπ.
Η συσκευασία των φύλλων έχει συνήθως έξι φύλα, βάζουμε τρία κάτω ένα στη μέση (θα σας πω) και δύο επάνω. Λαδώνουμε το ταψί, και απλώνουμε φύλλο φύλλο λαδώνοντας ανάμεσα τους με το πινέλο. Μόλις απλώσουμε τα τρία πρώτα, βάζουμε τη μισή γέμιση, την απλώνουμε και βάζουμε ένα φύλλο από πάνω. Συνεχίζουμε και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση και ύστερα τα υπόλοιπα δύο φύλλα. Αυτό το φύλλο στη μέση κρατάει τη γέμιση για να μη διαλύονται οι πίτες (κόλπο γιαγιάς με δικό της φύλλο βέβαια αλλά πιάνει και στα έτοιμα). Στο τελευταίο φύλλο επάνω βάζουμε μπόλικο λαδάκι (αν η πίτα δεν είναι νηστίσιμη μπορούμε να βάλουμε αυγό με σουρωτή για να γίνει πιο νόστιμο και κρατσανιστο, θα το πούμε άλλη φορά αυτό).
Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.


Σουσαμόπιτες για όλους!

Να με συγχωρείτε κιόλας αλλά ένα μυαλό και αυτό πολύ ταλαιπωρημένο, έβαλα πρώτα τις ταλιατέλες που είναι για το μεσημέρι και μετά τις σουσαμόπιτες για το πρωϊνό σας. Δε πειράζει Σάββατο είναι ας φάμε λίγο αργότερα πρωϊνό ναι?????


Υλικά:

μισό κιλό φύλλα κρούστας
μιάμιση κούπα σουσάμι αλεσμένο και καβουρδισμένο
μιάμιση κούπα καρύδι αλεσμένο (όχι τελείως)
μισή κούπα ζάχαρη

δυο κουταλάκια κανέλα
μισό κουταλάκι γαρύφαλο
Για το σιρόπι:
δυο κούπες ζάχαρη
μιάμιση κούπα νερό
μισό λεμόνι το χυμό του
μισό ποτήρι λάδι (προαιρετικά)
Πως γίνεται:
Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε το καρύδι, το σουσάμι, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Σε μια κατσαρόλα βάλτε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το λεμόνι. Βράστε τα για έξι με επτά λεπτά, προσθέστε το λεμόνι και βράστε άλλα πέντε λεπτά το σιρόπι. Χωρίστε το φύλλο κρούστας στα τέσσερα. Βουτυρώνετε κάθε φύλο ξεχωριστά και απλώνετε λίγο από το μίγμα του καρυδιού με το σουσάμι. Τυλίξτε το σε μπαστουνάκι και μετά σε σαλιγκάρι ή ότι άλλο σχήμα θέλετε και μπορείτε. Βάλτε τα σε ταψάκι. Αλείψτε με το πινέλο λίγο καλαμποκέλαιο την επιφάνεια και ψήστε τα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (νομίζω είναι γύρω στο μισάωρο αλλά καλύτερα να τα κοιτάτε γιατί δεν παίρνω και όρκο για την ώρα). Αφού βγουν από το φούρνο καυτά όπως είναι τα ραντίζετε  με το ζεστό σιρόπι. 
Με καφέ, τσάι ή ότι τελοσπάντων πίνετε το πρωί και είναι μούρλια!  

Ταλιατέλες με σπανάκι.


Υλικά:
500 γραμμάρια ταλιατέλες πράσινες, ή άσπρες, ή ακόμα και μισές μισές.
μισό ποτήρι ελαιόλαδο
σκόρδο όσο θέλετε (1-2 σκελίδες)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

μια κονσέρβα μανιτάρια (προαιρετικά)
ένα κουτί ντοματοχυμό ή ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
10 ελίες χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες
μαϊντανό (προαιρετικά)
μισό κιλό σπανάκι βρασμένο και ψιλοκομμένο
Πως γίνεται:
Στο ελαιόλαδο, σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο για δυο-τρία λεπτάκια. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις ντομάτες ή το χυμό τις ελιές, το μαϊντανο και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Στο τέλος ρίχνουμε το σπανάκι και τα αφήνουμε για τρία-τέσσερα λεπτάκια ακόμη.
Βράζουμε τα μακαρόνια μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και όπως είναι τα βάζουμε μέσα στο τηγάνι με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τρώγεται ζεστο, γιαυτό φροντίστε να μη κάνετε πολύ, αν περισέψει τρώγεται φυσικά αλλά δεν είναι τόσο νόστιμο (αν και δεν νομίζω να περισέψει τίποτα από αυτό).
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.
 

Καλή σας ημέρα!

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Πολύ καλημέρα σας :-). Σάββατο σήμερα, μια εβδομάδα έμεινε για το Πάσχα, για όσους κάνουν νηστεία και βαρέθηκαν, σήμερα έχω κάτι να προτείνω για να νοστιμέψετε λίγο τη μέρα σας. Για όσους πάλι δεν κάνουν (και μέσα σε αυτούς και εγώ) νομίζω πως από σήμερα είναι καλή ευκαιρία να ξεκινήσουν.
Σήμερα λοιπόν τρώμε: Ταλιατέλες με σπανάκι, πατατόπιτα νηστίσιμη (για όσους δεν προτιμούν τα λαχανικά) και έναν υπέροχο κορμό σοκολάτας με κουβερτούρα για να γλυκαθείτε. Επίσης τώρα για το πρωί έχω να προτείνω σούπερ σουσαμόπιτες που αρέσουν σε όλους.
Καλή σας όρεξη και καλή σας μέρα.
Τα υπόλοιπα στη συνέχεια....

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Λικέρ Πορτοκάλι με καφέ. (μή το κερνάτε πιείτε το μόνοι σας)

Είναι ΤΟΣΟ νόστιμο αυτό το λικέρ που πραγματικά αξίζει και τον κόπο και τον χρόνο, πίνεται σκέτο, με τα κουλουράκια, με τσάι, με παρέα, χωρίς παρέα, γενικώς πίνεται....... Καλύτερα λοιπόν να φτιάξετε μπόλικο γιατί αλήθεια σας το λέω δε σταματιέται με τίποτα......

Υλικά:
1 μεγάλο πορτοκάλι πολύ καλά πλυμένο
20 κόκκους καφέ
150 γρ. ζάχαρη
1/2 λίτρο οινόπνευμα για ποτά (κάποιοι βάζουν και βότκα, εγώ πάλι δε το προτιμώ με βότκα του χαλάει τι γεύση εντελώς)

Πως γίνεται:
Κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια του πορτοκαλιού και βάζουμε από ένα κόκκο καφέ (περίπου 20 κομμάτια).
Τοποθετούμε σε ένα γυάλινο μεγαλούτσικο βάζο και το καλύπτουμε με το οινόπνευμα για ποτά. Κλείνουμε καλά το βάζο και το αφήνουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 1 1/2 μήνα.
Ανοίγουμε και στίβουμε το πορτοκάλι να βγει όλος ο χυμός του και το περνάμε από τη λεπτή σίτα να μην έχει καθόλου υπολείμματα μέσα (σε αντίθεση με το χυμό στο λικέρ δεν είναι ωραία τα κοματάκια).
Μεταφέρουμε σε ένα άλλο βάζο ή και μπουκάλι γυάλινο όμως (προσοχή μόνο γυάλινα) και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε σε σκοτεινό και στεγνό μέρος ανακινώντας κάθε μέρα.
Υστερα από 1 μήνα είναι έτοιμο.

Καλύ επιτυχία!

Φακές στο φούρνο με λουκάνικα (τα λουκάνικα είναι προαιρετικά τώρα τις μέρες της νηστείας, μη σας πάρω και στο λαιμό μου)

Υλικά:
1 πακέτο φακές ψιλές αλλά και χοντρές (ανάλογα τα γούστα)
3-4 λουκανικα χωριατικα μετριου μεγεθους
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 κρεμμυδι
1 σκελίδα σκορδο
1 κουτι χυμό ντομάτας αν θέλετε με θυμάρι και βασιλικό
1/2 φλιτζανακι κρασι κοκκινο  (εγώ βάζω μαυροδάφνη)
μισό ποτήρι λάδι
Αλατι, πιπερι κατά βούληση

Πως γίνεται:
Αν δεν έχετε μουλιάσει τις φακές αποβραδύς (που είναι και το προτιμότερο) πλένετε τις φακές, τις βάζετε να πάρουν μια βράση, χύνετε το νερό και τις ξαναβάζετε να βράσουν με τα δύο καρότα ψιλοκομμένα.
Παράλληλα σ΄ένα τηγάνι τσιγαρίζετε το λουκάνικο το λαδι, μετά απο λίγο ρίχνετε και ένα κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο.
Τα τσιγαρίζετε όλα μαζί και σβήνετε με λίγο κόκκινο κρασί.
Αφήνετε τις φακές σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν, αν έχετε χύτρα τις βράζετε για 10 λεπτά περίπου αφού σφυρίξει σε χαμηλή φωτία.
Μόλις οι φακές μαλακώσουν, ανακατεύετε με την σάλτσα και τις βάζετε σένα πυρέξ και στον φούρνο μαζί φυσικά με τα υπόλοιπα υλικά από το τηγάνι.
Προσθέστε λιγο νερακι και αλατι, πιπερι και ψήστε τα σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 για 30 περίπου λεπτά (αυτό θα το δείτε ανάλογα το φούρνο, το πυρέξ, τις φακές)

Ντολμαδάκια γιαλαντζί (γίνονται ΚΑΙ στο φούρνο)

Υλικά:
250 γραμ. αμπελόφυλλα (αυτά τα πουλάνε σε βαζάκια στα s/m απλώς προσέξτε πόσα γραμ. είναι)
1 κούπα ρύζι για γεμιστά (καρολίνα)
1 ματσάκι άνιθο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 μεγάλα κρεμμύδια
λάδι
αλάτι - πιπέρι

Πως γίνεται:
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη ρίχνουμε και το ρύζι, το λάδι, αλάτι-πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια παίρνουμε ένα ένα φύλλο του βάζουμε λίγη γέμιση και τυλίγουμε.
Να μην είναι πολύ σφιχτά γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και θα σπάσουν κατά το ψήσιμο.
Βάζουμε μια στρώση φύλλα στην κατσαρόλα στον πάτο  (για το ταψί θα δείτε παρακάτω)
Τα στρώνουμε σε κύκλο στην κατσαρόλα ή στη σειρά στο ταψί και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο (στην κατσαρόλα) ή αμπελόφυλλα (τα σκεπάζουμε με τα αμπελόφυλλα στο ταψί) ανάλογα που θέλουμε να τα μαγειρέψουμε. Προσθέτουμε μετά νερό (να φτάσει ως το πιάτο στην κατσαρόλα) και λάδι και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιουν όλο το νερό και το λάδι. Προαιρετικά βάζουμε και χυμό από 2 λεμόνια. Προσέχουμε πολύ γιατί αρπάζουν εύκολα (και πιστέψτε με δεν έχουν καθόλου ωραία γεύση και μυρωδιά έστω και λίγο να αρπάξουν). Στο ταψί τα ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο από την αρχή και τα ελέγχουμε για να μην τελειώσει το νερό. Θα είναι τελείως έτοιμα όταν θα έχει φουσκώσει το ρύζι, όπως και με τα γεμιστά.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Κουλουράκια πασχαλινά πορτοκαλιού.

Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή που μόλις έφερε ο γιόκας μου από το νηπιαγωγείο. Την δοκιμάσαν εκεί με μεγάλη επιτυχία, και το ένα κουλουράκι που μου έφερε (γιατί τα άλλα τα έφαγε στο δρόμο) ήταν πάρα πολύ νόστιμο. Σε λίγο ξεκινάω και εγώ, ελπίζω να τα πετύχω. Σε όποιον με ακολουθήσει, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ :-)

Πασχαλινά κουλουράκια (χωρίς αμμωνία)
Υλικά:
1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος
1 + 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
3/4 του ποτηριού χλιαρό νερό
1 αυγό
1 βανίλια
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας baking powder
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό για άλειμμα στο τέλος

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Τα χτυπάμε λίγο είτε σε μίξερ είτε με το χέρι (αν το αντέχετε με το χέρι) και ρίχνουμε το αυγό, το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια και το χλιαρό νερό ανακατεύοντας διαρκώς.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα ρίχνουμε στο μείγμα, χωρίς να τα 'δουλέψουμε' πολλή ώρα. Πλάθουμε κουλουράκια ή μπισκότα σε διάφορα σχήματα. Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό αρκετά για να πλάθετε και να 'ζουλιέτε'. Τα βάζουμε σε μεγάλο ταψί αραιά μεταξύ τους και τα αλείβουμε με αυτό. Τα ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Καλωσήρθατε :)

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Σήμερα τρώμε φακές με σαλάτα τουρσί, ντολμαδάκια γιαλαντζί και πεντανόστιμα κουλουράκια πορτοκαλιού.


La Redoute
cheapis.gr